Recension: Vevradio ABBREE

Det har dykt upp ett antal nya vevradio på marknaden och en av dessa är ABBREE, som förmodligen finns under andra namn också då den är en typisk OEM-radio; alltså en radio som tillverkas av en leverantör men som kan märkas på olika sätt.

Det som är unikt för denna radio är dock det stora batteriet på 5000 mAh (eller 5 Ah för den som är lite petig med benämningarna). Självklart har vi testat apparaten enligt alla vardagspreppings regler!

Det första som slår mig när det kommer till den här vevradion är att den är sparsamt utsmyckad med knappar, vilket jag tycker är bra. Då knapparna inte är utmärkta med högkontrast, utan är svarta med utbuktande ikoner, känns det bra att bara ha fem att välja på i fronten.

Urladdningstest från full laddning

Vi laddar apparaten full med energi och ställer sedan in alla de kanaler som radion hittar med sin automatiska sökning. 103,3 ställs in och Radio P4 får ljuda tillsammans med lampan påslagen. Radion klarar sig i hela 24 timmar innan den dör och slocknar. Väl godkänt!

Vev, ergonomi

Veven känns till en början skön att hålla i. Dynamon är däremot riktigt tung att dra runt och därför känns det ordentligt både i tumme och hand när jag vevat i tio minuter.

Vevtest

Liksom de allra flesta nödradio, står sig denna i ungefär en timme (58 minuter för att vara exakt) efter att ha vevat i de tio minuterna.

Laddning med solceller

Eftersom vi testade den här radion under sena hösten, blir resultatet något skevt då solen inte är uppe lika länge som under vår och sommar. Men efter ungefär sex timmar i lagom mulet väder, klarar den av ungefär en halvtimmes radio och ljus.

Test av mottagning

Radion har en relativt kort antenn som dras upp ur radiokroppen. Antennen mäter dryga tio centimeter.

 • 3 meter under jord är mottagningen klar och välljudande
 • 6 meter under ytan är det fortfarande enkelt att få mottagning och även om vissa skrapljud hörs, är det fullt möjligt att höra vad som sänds
 • 15-20 meter nere i Stigberget får jag inte in någon mottagning alls. Självklart handlar detta om antennens storlek men å andra sidan är det inte många apparater som överlever här nere

Användande

Knapparna är som sagt placerade på fronten och syns inte alls väl i totalt mörker. Men då de är så få, är det lätt att memorera var de sitter. Det är enkelt att initiera sökningen efter radiokanaler och på displayen visas tydligt vilken frekvens samt hur mycket laddning som är kvar i batteriet.

Fakta

 • Storlek: 166 x 78 x 52 mm
 • Batteri: 5000 mAh Li-ion
 • Vikt: 410g
 • Funktioner: Vattentät (IPX 5), LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio, kompass, läslampa
 • Kontakter: USB C för laddning av radio, USB A för användning som powerbank
 • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB C

Sammanfattning

En sjysst radio i övre medelklassen. Bra ljud i högtalaren, ett väl tilltaget batteri och kompassen gör att denna sticker ut lite som en något bättre radio för dig som behöver något enkelt, men tåligt och med ett kraftfullt batteri.

Radion tillhandahölls av beredd.se. Direktlänk till radion här. Om du har läst så här långt och vill ha chansen att vinna radion som vi testat, kan du kommentera här. Skriv gärna varför just du behöver vinna radion! 🙂

4 reaktioner på ”Recension: Vevradio ABBREE”

 1. Med en treårig dotter som älskar att sätta igång all elektronik, (vilket gör att batteri kanske inte håller så länge som de borde), vore det skönt med en radio som man även kan ladda med handkraft. 😉

 2. Jag vinner gärna vevradion, då jag behöver ersätta min gamla skraltiga batteriradio jag har liggandes hemma. Den är invirad i plast och ligger i en plåtburk med förhoppning om att det kanske ger lite skydd mot en EMP (?).

 3. ABBREE måste ju vara en felstavning på Abborre. Fräsig radio, den önskar man ju att man vinner. Har tyckt att de flesta andra nödradios har lite för litet batteri för att faktiskt kunna använda, 5000mAh är ju grymt!

  1. Hej Charlie!
   Ber om ursäkt, vi hade glömt att dra en vinnare på denna radio.
   Slumpmässigt drog vi ett tal mellan 1 och 3. Det blev 3 och eftersom du gjorde den tredje kommentaren så vann du!

   Maila in adress till info@vardagsprepping.se så skickar vi radion! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *