Med denna sista del har ni i sju delar fått följa mitt bygge av ett växthus av gamla fönster. Nu är jag i stort klar med växthuset och känslan när jag går in i växthuset som jag byggt tillsammans med främst min äldsta son är grym!
Det känns så härligt att se själva växthuset och att sedan se växterna frodas och växa är fantastiskt. Att dessa små frön jag sått för månader sedan nu växt sig till stora plantor är ett av livets mysterium.
Nedan följer mina kostnader för hela projektet samt länkar till var jag har köpt materiel.
Kostnader:
Fönster | 500:- och 2 paket kaffe | har drygt 20 st fönster kvar efter bygget |
Glasmästare | 1800:- | fick sätta nytt glas i några av de gamla fina |
Plintar/marktäckning | 745:- | 8 st plintar plus marktäckningsduk |
Makadam/singel | 2100:- | 3 kubikmeter 16-32mm |
Reglar 50x75mm | 2450:- | cirka 140 m |
Brädor 104×22 mm | 0:- | cirka 200 m |
Tak | 1650:- | Plasttak, tätningslist |
Färg | 699:- | Färg från Biltema |
Hängränna/stuprör/fäste | 939:- | 4m hängränna, 2,5 m stuprör, fästen, ändgavlar |
Vattentunna | 599:- | Tunna från Biltema |
Bevattning | 1537:- | Irrigata SOL-C24 |
Vindpapp | 219:- | Vindskyddsfolie |
Fogmassa | 320:- | Tätning, fogskum |
Skruv/vinkeljärn od | 1216:- | |
TOTALT | 14774:- | Och två paket kaffe 🙂 |
Växthuset på ca 15m2 har alltså kostat ungefär 15000 kronor. Ett motsvarande, färdigt hus kostar nästan 28000 kronor.
Vilket fint växthus. Håller på och bygger ett eget av gamla fönster. Ett problem är att det inte blir helt tätt mellan alla fönster. Har du satt någon läkt utanför eller tätat med fog.
Vi ska ta och filma växthuset nu i helgen och då ska jag se till att Patrik svarar på din fråga 🙂
Magnifikt vackert växthus Patrik. Det där med att koka tomatsås är att preppa. Det är INTE onödigt!! Köpta tomater är ofta väldigt besprutade och inte lika nyttiga som egna. Googla tex på Saras snålröra. Kokar du stor sats tomatsås så har du den klar när du ska göra köttgryta, köttfärssås, korvgryta, böngryta, pizza etc. Du sparar tid och el och får en nyttig produkt kryddad med det du tycker om.
Tack Jessica!
Ska nog göra som du säger och koka tomatsås 🙂
In NW Montana is very much like Sweden, because we are nearly on the same latitude, therefore we have shorter and cooler growing seasons. We can grow the appropriate and traditional short season, and frost resistance veggies such as potatoes, carrots, turnips and beets, or we can expand our diet with a green house, or use hybrid plants designed for early maturing fruit that do not need a green house.
The primary motivation for a green house for myself, is the desire to have tomatoes, but until I get mine built so that I can grown non hybrid varieties, I’ve found hybrid tomatoes marketed here in the U.S. as Jetter Setter, and Early Girl do very well. These plants do produce a significant quantity of large tomatoes when planted outside by the first week in June and produce well before the end of August. As we go into September, there is a risk of frost.
A green house may not be necessary for some hybrids, but it would be a huge advantage for early starts, and necessary for traditional non hybrid (heirloom) tomato plants, especially during cooler growing seasons. I’ve got the materials, but now I need the time to put it together…. And I can use the green house to start potatoes in containers early as well. Potatoes, although boring, are a staple crop for good reason, and would be a topic unto themselves. New potatoes eat just as good as mature potatoes…