Efter föregående inlägg [del1], hoppas jag att du har tagit några extra andetag och sett till att pulsen har lagt sig. Krisen har inte kommit ännu. Bra!
När det slår en att hushållet inte alls är förberett, är det lätt att hamna i ett slags panikläge där man antingen ger upp omedelbart, eller tar sina besparingar och rusar till affären för att handla allt som tros kan behövas i en kris. Men du är nog klokare än så eftersom du har Stannat upp, Tänkt efter, Observerat och börjat Planera.
Återgå nu till de kriser som ni fann sannolika i hushållet och använd sedan de sex viktiga faktorerna nedan för att tänka efter om de är applicerbara, och vad som krävs för att uppfylla ett normalläge.
- Hopp
- Syre/luft
- Värme/skydd
- Vatten
- Mat
- Medicin
Jag ska försöka ge två exempel och berätta hur jag tänker gällande de sex punkterna. Övningen du behöver göra, består i att ta dina scenarier och försöka kategorisera och hitta vilka ämnen de är applicerbara till.
Exempel 1: Arbetslöshet
Här preppar du för att du, din partner eller båda två förlorar jobbet och behöver någon slags buffert under ett par månader för att leva ett drägligt liv tills er ekonomi känns stabil igen.
- Hopp – Verkligen applicerbart (ekonomisk buffert)
- Syre/luft – Inte applicerbart (luften kommer inte att försvinna)
- Värme/skydd – Förmodligen inte applicerbart så länge ni har råd att betala el/värme
- Vatten – Förmodligen inte applicerbart så länge ni har råd att betala vatten/hyra
- Mat – Applicerbart (en buffert av mat kan hjälpa mycket i bistra tider)
- Medicin – Definitivt applicerbart, speciellt om någon i hushållet behöver dagliga mediciner för sitt välmående
Nu har vi identifierat tre områden som kräver fokus; hopp, mat och medicin. Detta gör det enklare att uppnå ett delmål för scenariet som du preppar för.
Det svåraste är såklart hoppet i detta fall eftersom det handlar om pengar som du måste avvara för att börja bygga din ekonomiska buffert (om du inte redan har en). Återigen gäller det att ta det ett steg i taget. Personligen har jag satt som mål att varje månad stoppa undan 1000 kronor till en kortsiktig buffert (SHTF-konto), där pengar ska finnas om kylen går sönder eller jag får ett oväntat utlägg som måste åtgärdas snabbt. Jag stoppar även undan 500 kronor till ett ”drömkonto” med avkastning samt tar varje månad ut 300 kronor för att fylla på bufferten av kontanter i hemmet.
Maten är enklare och kommer enkelt att kunna formas till ett vardagligt beteende. Ta reda på vad ni äter ofta och se till att alltid handla lite extra av detta; det kan vara konserver med krossade tomater till köttfärssåsen, pasta, ris eller mjöl. Du vet själv vad ni använder ofta.
Medicin kan också vara kostsamt om du inte är smart. Om du eller någon i hushållet behöver regelbunden medicin kan det vara svårt att bygga en buffert. Läkaren får skriva ut recept för ett helt år i taget, men högkostnadsskyddet ställer till det lite för en prepper. Men om du inte vill betala fullpris för din medicin, finns ett trick.
Du får hämta ut medicinen under högkostnadsskyddet var tredje månad. Men det finns också en regel att du får göra det en månad tidigare. Du kan med andra ord hämta ut medicin en månad tidigare hela tiden och på så sätt bygga upp din medicinbuffert.
Exempel 2: Skogsbrand
- Hopp – Applicerbart (minnen, personliga handlingar osv bör skyddas)
- Syre/luft – Synnerligen applicerbart (tänk andningsskydd)
- Värme/skydd – Applicerbart (se över brandskydd i hemmet samt vård av brännskador)
- Vatten – Applicerbart för eventuell släckning av mindre brand
- Mat – Något applicerbart (tänk mindre mat för att hålla humöret uppe efter utrymning)
- Medicin – Någorlunda applicerbart (se till att du har viktig medicin lätt tillgänglig)
Om du bor nära en skog och kan tänkas vara i ett riskområde för skogsbrand, är det bra att planera för de viktiga sakerna som du behöver ha på annat ställe än i hemmet.
Skogsbrand eller bostadsbrand är ett riktigt verkligt scenario där det med kort förvarning kan handla om en ”bug out”, alltså att ni behöver lämna hemmet snabbt. Dock kan ni förhoppningsvis återvända inom kort, eller åtminstone få hjälp att återställa hemmet, även om det tar tid.
Det viktigaste i det här scenariot är dock att du har sett till att viktiga dokument och minnen såsom foton och andra saker som du verkligen bryr dig om. Underskatta dock inte värdet av ditt eget liv eller hälsa. Ingen pryl med affektionsvärde är värt din hälsa.
Det här var två exempel på allvarliga kriser som ändå är verkliga. Jag hoppas att du förstår mitt tankesätt gällande vardagskriser som kan hända. Samma process kan du göra för att få en inblick i varje stor som liten kris som du har på din karta nu.
Fundera ordentligt, skapa en plan och exekvera på den. Vad behöver du för att klara av de relevanta delarna i varje scenario som ni har identifierat? Är det kunskap i första hjälpen? Är det en investering av dina pengar? Är det en backup av dina foton eller dina viktiga dokument?
Jag hoppas att detta tillvägagångssätt inte känns övermäktigt eller att du känner att det hindrar dig att komma vidare. Men personligen önskar jag att jag hade gjort på detta sätt när jag började preppa. Det hade sparat mig många timmars onödig tankeverksamhet arbete och framför allt besparat mig många onödiga inköp.
I stegen ovan, glöm inte att tänka på vad du förmodligen redan har hemma. Du är förmodligen mer förberedd än vad du tror!
Har du precis börjat preppa eller är du kanske en erfaren prepper sedan länge? Kommentera gärna om du har idéer eller frågor! 🙂
Hej! En fråga om vattnets hållbarhet. Har sedan många år lagt in petflaskor i frysboxen, för att hålla kvar kylan vid ev längre tids strömavbrott. Har sedan bytt ut vattnet ca varje 3 mån för att kunna användas som dricksvatten vid ev nödsituation. Men nu undrar jag över vattnets hållbarhet. Dels färskvatten i dunk och 3 mån fryst vatten (som har en tendens att bli lite grumligt efter upptining)?
Hejsan! Tack för kommentaren.
Allt beror ju på vattnets kvalitet från början så jag vågar inte säga något,
Men jag kan intyga att det (för vår del) går alldeles utmärkt att dricka vatten som stått i dunkar i över 1 år smakar alldeles utmärkt och inte givit några problem. Så det vatten som du har i frysen tror jag inte att du behöver byta alls så ofta. Om det är i frysen, kan ju inga bakterier frodas och dessutom är det ju väldigt mörkt där inne 🙂