Att vi på vardagsprepping tycker mycket bra om Helena Söderbloms böcker råder väl ingen tvekan om. Anledningen är enkel; det är böcker skrivna för målgruppen som är lite yngre (framtida preppers) samt tar upp relativt vanliga, vardagliga kriser i ett skönlitterärt format.
Böckerna När världen slocknar och När fjället tystnar är skrivna med åldersgruppen 9-12 i åtanke men rekommenderas lika varmt till den vuxne läsaren. I sin nya bok Tänk som en prepper är målgruppen densamma men nu har Helena tagit steget mot fakta. Stommen är dock samma som tidigare – vardagsprepping!
Men hur förmedlar man kunskap i faktaform till en individ som närmar sig, eller precis har trätt in i tonåren? Generationen som översköljs med TikTok-videor där avsändaren måste påkalla uppmärksamhet inom 4 sekunder för att inte bli förbisedd? Går det verkligen?
Här tycker jag att Helena träffar mitt i prick direkt. Man levererar budskapet i munsbitar och försöker aktivera ungdomens hjärna på fler plan än ett. Varje kapitel, vilket fungerar som platåer i att uppnå sunt förnuft, är kort och lättläst.
Varje kapitel i boken innehåller ett scenario, ett tips, fakta, en fråga samt även några visdomsord rubricerade ”Tänk som en prepper”. Den kombinationen gör att allt blir verklighetsförankrat och samtidigt går oerhört fort att ta till sig.
Så på frågan huruvida det går att förmedla sunt förnuft och kunskap till en ungdom är svaret självklart ja. Men hur är det med informationen och kunskapen som finns i Helenas första faktabok?
Jag måste säga att jag är förvånad över hur genomtänkt den här boken är, speciellt när jag försöker sätta mig in i rollen för målgruppen. Helena börjar med vatten och mat men inte ur överlevnadssyfte som många prepper-böcker gör, utan hon konstaterar istället rätt och slätt att man är smartare och mer förberedd om man druckit och ätit ordentligt.
Jag läser igenom boken ganska snabbt och när jag är klar, läser jag den en gång till. Jag slås gång på gång över hur enkelt det egentligen är att vara en sund, smart vardagsprepper som tonåring. Och jag tycker att Helena träffar mitt i prick i sin inledning där hon skriver:
I Tänk som en prepper får barn läsa om det vi ofta kallar sunt förnuft. Hur vi lever med lite större marginaler och med bättre planering för att se till att inte bli hungriga, trötta, törstiga och frusna i onödan.
För det är ju så vi bygger vår sunda prepping, eller hur? Vi ser till de viktiga småsakerna som gör att vi blir bättre rustade för att möta en liten eller stor motgång.
Jag kan verkligen rekommendera Tänk som en prepper. Och inte bara till tonåringar eller ungdomar i åldern 9-12, utan även till dig som är äldre. Självklart läser du boken själv innan du ger den till din ungdom, eller hur? För det finns många enkla, bra tips som även vi vuxna kan tänka på!
Lyssna gärna på torsdagens podd-avsnitt där du får möjlighet att vinna ett exemplar av boken i en tävling.
Du kan beställa ett signerat exemplar av boken på Helenas hemsida. Den finns även att köpa där du brukar köpa böcker.
Recensionsexemplar tillhandahölls av Idus Förlag.