Vardagsprepperns guide till batterier del 3

Som vardagspreppers, är vi förmodligen vana vid förvaring, eller lagring av saker såsom mat eller vatten. Men i grundbehoven vi har nu för tiden, inkluderas ju även strömkällor som batterier. Och dessa behöver vi också en förvaringsplan för.

I detta inlägg ska jag slå hål på några myter, men även ge dig mina bästa tips på att förvara batterier.

Långtidsförvaring av batterier

Ni har säkert hört att man ska förvara batterier i kylskåp för längre hållbarhet men detta är lite av en myt. Ska man förvara Alkaliska batteri/Li-ion batteri under en längre tid, gör man det i normal rumstemperatur (20-25 gr) och torrt (kylskåp är fuktiga).

Här följer mina bästa tips för förvaring av batterier:

  • Tillverkarens bäst före-datum garanterar att batteriet ska ha 90% kapacitet när datumet uppnås
  • Li-ion batteri mår inte bra i kyla
  • Lämna inte batterier kvar i apparater som du inte använder på långtid, dels kan detta dra ur batterier men batteriet kan även börja läcka (ärja) och förstöra enheten
  • Låt batterier som långtidsförvaras vara kvar i sina förpackningar eller i lämpliga batterilådor.
  • Se till att batterierna inte är i direkt solljus.
  • Kolla gärna lite då och då i ditt batteriförråd så inget batteri börjat läcka

Sammanfattning:

Vissa som är lite kunniga märker säkert att jag inte tagit med alla typer av batterier och vissa har jag bara nämnt (tex Blybatteri och NiCd). Jag kände att ämnet blev tillräckligt stort ändå.

Ska man satsa på solcellssystem från tex jula eller liknande, bör man kolla på till exempel blybatteri men det är ett helt annat kapitel.

Vilka batterier ska man preppa/ha hemma?

  • Gör en inventering av vad du har för grejer som behöver batteri
  • Glöm inte knappbatteri till klockor, bilnycklar, fjärrkontroller, hörapparater mm
  • Tänk över vilka batterier som sitter i grejer du behöver vid strömavbrott (lampor, pannlampor, radio, walkie-talkie m.m.)
  • Tänk över hur länge varje grej håller med en uppsättning batteri och planera sen för hur många batterier du behöver för att klara en viss tid
  • Kan du använda laddningsbara batterier istället för engångsbatteri?
  • Om du ska ha laddningsbara batteri kan du då ladda dem under strömavbrott?

Jag själv tänker att både laddningsbara och engångs är bra att ha hemma. Laddningsbara just för att man kan återanvända dem om man har möjlighet att ladda om dem och alkaliska ifall laddningsbara inte är ett alternativ eller att du helt enkelt inte har ström så att du kan ladda dem.

Sätt en rimlig nivå på antal batterier du kan tänkas behöva och håll denna nivå hela tiden. Köp batteri med lång hållbarhet 5-10år och sprid gärna ut bäst före datumen så inte alla batterier blir dåliga samtidigt (köp 10-20st lite då och då av kända märken i olika butiker).

Kolla gärna igenom lagret med batteri några gånger om året, det kan hända att vissa batteri börjar läcka, så inventera och kontrollera dina batterier regelbundet.

Underhållningsladdning

Angående laddningsbara batterier så behöver du underhållsladda dessa med jämna mellan rum. Föredragsvis var tredje till var sjätte månad om du inte regelbundet använder dem. Det sägs att Li-ion inte ska laddas fullt (upp till 80%) när man ska långtidsförvara dessa (powerpacks, dator, ficklampor, mobiltelefon mm) då detta kan skada batteriet. Detta är dock inget jag märkt utan jag laddar fullt varje gång jag underhållsladdar mina Li-ion batteri.

Har ni tips, funderingar, frågor eller annat om denna serie om batteri?
Kommentera gärna. Antingen här i inlägget eller i vårt forum Vardagspreppings vänner (Facebook)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *