Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 18] 

Det är dags att gå vidare i din beredskap när det kommer till första hjälpen. I första inlägget gjorde du klart ditt Första hjälpen-kit och fyllde på din medicinskåp.

Nu är det dags att stärka din prepping genom att klara av att hantera en livshotande blödning.

Sjukvård – Första hjälpen – 2

När vi råkar ut för en allvarligare skada så har forskning visat att det som dödar oss fortast men som vi med relativt enkla medel kan förhindra, är en katastrofblödning. En katastrofblödning är en blödning där blodet sprutar ut från en artär. Artärerna leder syrerikt blod från hjärtat ut i kroppen och som alla vet är vi beroende av syret och det är blodets uppgift att transportera runt det i kroppen.

En katastrofblödning är direkt livsfarlig. På tre minuter kan vi blöda ut helt varför det gäller att verka snabbt i en sådan situation. Högläge på den skadade kroppsdelen och ett rejält tryck direkt mot den punkt där artären är skadad är grunden i att stoppa en blödning. Men vid en katastrofblödning i en arm eller ett ben kan blödningen stoppas fortare med hjälp av en tourniquet.

Denna sätts 5 cm ovanför såret om du är helt säker på var såret är, annars sätter du den högt upp – så högt upp du kan på benet eller armen och drar åt. Det gör ont och den skadade kommer förmodligen protestera och skrika av smärta. När tourniqueten sitter ordentligt, antecknar du tidpunkten då du satt dit den.
Du ska absolut inte ta bort den – det gör sjukvårdspersonalen.
Ring 112!

En katastrofblödning som sker från axel eller ljumske kan inte stoppas med hjälp av en tourniquet utan här kan man behöva packa såret med gasväv för att få stopp på blödningen. Det finns gasväv som är blodstillande (behandlat med speciella medel för att snabba på/hjälpa blodet att koagulera snabbare). Men det går bra att packa ett sår med vanlig gasväv istället men man behöver hålla ett tryck på såret en betydligt längre stund.
Se till att applicera hårt tryck över det packade såret – ring 112!

Att göra

För att behandla allvarligare skador behöver du skaffa utrustning. Denna utrustning är dyr men kom ihåg att här gäller det att rädda livet – det dyrbarast vi har. Det kanske inte är lika roligt som att köpa en ny fin kniv, en dyr tarp eller en bättre ryggsäck men när det verkligen gäller vill vi kunna göra allt vi kan för att rädda livet på någon vi håller kär.

  • Kolla om ditt företag erbjuder kurser i ”Stoppa Blödningen”. Det är fortfarande ganska ovanligt att denna typ av utbildning utförs men det kostar inget att fråga. Eller kräva.
  • Köp en Tourniquet – en av hög kvalitet, till exempel från HLR Butiken
  • Köp en ”övnings-tourniquet”, antingen från ovan affär, eller en billig variant från Amazon eller Wish. Den kan du sedan öva med så att du vet hur du ska hantera den (det är inte farligt).

Företag som utbildar i Stoppa Blödningen (till företag/grupper):

Här kan du se Patriks Trauma-kit:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *