Bröd har sedan förhistorisk tid lagt grunden för mänsklighetens överlevnad – från ojästa plattbröd via surdeg till dagens industriproducerade förskivade vita bröd. Genialiteten hos bröd ligger i dess enkelhet. Det som behövs är mjöl, vatten och salt – och någon slags jäsmedel. Och en värmekälla såklart.
Att veta hur man förädlar dessa råvaror är en värdefull kunskap, så denna vecka i Bli en vardagsprepper + fokuserar vi på bakning.
Grundläggande bakning
Det som får brödet att bli poröst och luftigt är jäsmedlet. Det kan antingen vara kemiskt (som bikarbonat, bakpulver och hjorthornssalt) eller biologiskt (som jäst, torrjäst eller surdegsstart). Ur prepping-hänseende är hållbarheten på jäsmedlet av intresse. De kemiska håller länge, 5 år eller mer, men tappar successivt potensen.
Detsamma gäller torrjäst, som går att baka med långt efter utgångsdatumet på förpackningen. Vanlig jäst har kortast hållbarhet. Har du en surdegskultur kan hållbarheten vara evig – så länge du matar den med mjöl och vatten med jämna mellanrum.
För vissa kan brödbakning kännas omöjligt att lära sig, men som med så mycket annat är det övning som ger färdighet. Ge inte upp! Vi vill uppmana er att börja baka bröd och knuffar er i rätt riktning genom att bjussa på två enkla brödrecept; Frö- och fruktspäckad filmjölkslimpa samt ett enkelt rågsurdegsbröd.
Frö- och fruktspäckad filmjölkslimpa
Det här brödet är superenkelt då det bakas i en form och man använder bikarbonat. Allt du behöver göra är att röra ihop ingredienserna och skjutsa in i ugnen.
- 4 ½ dl filmjölk
- ½ dl honung
- 1 dl torkade fikon (hackade)
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl russin
- 1 dl pumpakärnor
- 3 dl grovt rågmjöl
- 2 dl blandat mjöl (ta det du har hemma, grahamsmjöl, osv.)
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl krossade linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 ½ tsk salt
- 1 ½ tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en avlång brödform genom att sätta bakplåtspapper invändigt – ett tips är att knögla ihop pappret till en boll och blöta det med vatten, då är det lättare att klä formen.
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn kladdig smet. Häll ner smeten i brödformen och fördela jämnt. Toppa med lite havregryn eller frön. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i cirka 45 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna i formen. Avnjuts med smör och en god ost.
Enkelt rågsurdegsbröd
Om du vill börja med surdegsbak men tycker att det verkar krångligt med formandet av brödet – här är brödet för dig. Det här är så enkelt det blir med surdeg!
Du behöver:
- Rågsurdegsgrund
- Rågmjöl
- Vetemjöl
- Vatten
- Salt
På kvällen blandar du i en glasburk 30 g rågsurdegsgrund med 60 g rågmjöl och 100 g vatten. Markera gärna nivån med en gummisnodd runt burken så du ser hur mycket blandningen jäst under natten. Lägg på locket löst, skruva inte på det. Ställ burken på ett någorlunda varmt ställe, rumstemperatur räcker, i 8-10 timmar.
På morgonen blandar du innehållet i glasburken (glöm inte att spara en tesked till nästa bak) med 180 g vetemjöl, 240 g rågmjöl och 300 g vatten i en bunke. Det kommer bli som en jämn, kletig smet. Täck med en talrik eller plast och låt stå i 45 minuter i rumstemperatur. Blanda sedan i saltet och en liten skvätt vatten, så saltet fördelas lättare. Knåda in saltet med handen. Täck åter bunken och låt degen jäsa i 2 timmar.
Nu är det dags att lägga degen i en smord brödform. Fördela degen jämt i formen, täck med handduk och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Äntligen bakdags! Sätt in brödformen i mitten av en ugn som håller 250 grader. Grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 35-40 minuter.
Låt brödet svalna i formen täckt av en handduk och skiva sedan upp. Avnjut med dina favoritpålägg. Mums!
För dig som vill läsa mer om bröd så finns en massa innehåll på bloggen, sök på “bröd” och du har en massa skön läsning. Vad sägs om Martins knådfria frukostbröd eller Lyxbröd för preppern?