Om du någon gång har lyssnat på vår podcast och orkat lyssna ända till slutet, har du säkert lagt märke till att vi alltid avslutar med ordern ”glöm inte vattnet”.
Anledningen till detta är såklart att vi som individer tar vatten för givet. Vi är så vana vid att få kallt eller varmt vatten inom loppet av några sekunder i alla våra kranar. Vatten är också oerhört viktigt eftersom vi blir svaga och dör efter bara några dagar utan denna underbara vätska.
Samtidigt är det faktiskt så att det absolut enklaste sättet att bli en vardagsprepper, är att börja med vattnet. I en fungerande situation som de flesta av oss har idag, levereras vatten i generöst flöde via våra kranar, ofta utan kostnad.
Och även om inflationen och lågkonjunkturen har oss i ett rent dödsgrepp, finns det någorlunda billiga sätt att säkra upp vatten för ganska många dagar. En 10 liters dunk lämplig för förvaring av dricksvatten kostar idag 75 kronor på Biltema. Därför ska vi denna vecka prata om:
Vatten 1 – lagring och förvaring
Vi börjar med lite matematik och din plan för hemberedskap.
En person behöver i runda slängar 3 liter vatten per dag för att klara sig någorlunda väl. Jag skriver ”i runda slängar” eftersom det varierar enormt beroende på vad du äter för typ av mat under dagen och hur hårt du arbetar för att ta några exempel.
I denna ekvation har dock ingen hänsyn tagits till vatten som du använder för att borsta tänderna, duscha, tvätta händerna, laga mat eller något sådant. Det svenska hushållet gör nämligen åt någonstans mellan 100-200 liter vatten per dag per person. Men det blir ohållbart att preppa för. I en krissituation behöver du se över din konsumtion ordentligt.
Börja därför din resa inom prepping med att införskaffa dunkar och häll upp vatten i dem. Tänk nu på din situation också. Det finns större och mindre dunkar; 5 liter och 20 liter. Kanske ännu större. Men fundera på var du kommer att placera dem och vart du behöver bära dem.
Svalt och mörkt
Detta är det optimala förvaringsutrymmet för vattenlagring. Svalt och mörkt. Det är nämligen två faktorer som bakterier och annat skräp avskyr; liv behöver ljus och värme!
Men vi vill inte ha liv i våra vattenkärl. Vi vill bara ha vatten rätt och slätt. Inga bakterier eller annat.
Livsmedelsverket föreslår att det funkar alldeles utmärkt att lagra vatten i denna typ av miljö i ”flera veckor”, medan vår erfarenhet snarare lutar åt att det funkar utmärkt att lagra vatten i 1-1,5 år. Dock beror självklart allt på hur rent vattnet är när det kommer ut ur kranen. Om du känner dig osäker, se till att testa vattnet.
Kärl att förvara vatten i
När det kommer till förvaring av vatten, spelar tiden roll. Och situationen. Antingen har du beslutat dig för att lagra vatten, eller att ha kärl att hämta vatten i om det blir en kris.
Om du lagrar vatten, är självklart glas- eller metall-kärl att föredra då det inte på sikt söndrar med mikroplaster i vattnet. Å andra sidan är de mycket dyrare och när det kommer till glas, är det ju lite mer bräckligt än en plastdunk eller en metallbehållare.
Oavsett kärl, är det oerhört viktigt att det är rent när du häller i vattnet. Det finns många osynliga, men riktigt farliga och äckliga sjukdomar som kan spridas med otjänligt vatten. Och där vill du inte befinna dig, speciellt inte under en kris.
Plan
Räkna ihop hela familjen, inklusive husdjur. Beräkna härefter hur många liter vatten ni behöver per dag för att överleva, men även laga mat och sköta hygienen. Om du har husdjur, mät upp vattenskålen för att se hur mycket vatten som ryms i den och tänk sedan efter hur ofta du behöver fylla på den.
När du har summa över hur många liter vatten ni behöver per dag, bör du tänka efter hur många dagar ni vill/behöver klara er innan ni får nytt vatten. Med den totala summan vet du nu vad du ska förbereda för. Om du tänker lagra vatten, köper du de kärl som behövs. Om du tänker hämta vatten, bör du tänka flertalet dagar i framtiden när du köper dina kärl.
Tips på förvaringskärl
- Biltema 5, 10, 20 liter (standard)
- Biltema 20 liter (bred öppning, tappkran)
- Biltema 12 liter (bred öppning)
- Mylar.se Hopfällbar dunk 5 liter
- Mylar.se Mylardunk 5 liter
- Mylar.se Mylardunk 10 liter
- Generalprepper.se WaterBOB – enorm vattenlagring för badkaret (378 liter)
Vi fortsätter att skriva om vatten inom kort. Men tills dess; vad är dina planer för vatten? Planerar du att hämta vatten eller att lagra det? Eller kanske både och?
Hej!
Bra att ni tjatar om hur viktigt det är att ha tillgång till rent vatten om (när) krisen kommer!
Jag vill bara tillägga att det går bra att använda helt vanliga PET-flaskor till vattenförvaring. De kostar bara 2 kr/styck i pantvärde. De har också en smidigare storlek än en stor dunk och är därför enklare att stuva undan. Om vattnet blir dåligt i en flaska kan vattnet i de andra flaskorna fortfarande vara tjänligt.
Jag vill också slå ett slag för PET-flaskor. Om man inte druckit direkt ur dem är de även extremt lättrengjorda. Förutom för förrådsförvaring så är de utmärkt att fylla frysen och kylen med. Då har man förutom krislager även alltid bra temperaturbuffert i kyl och frys samt enkel tillgång till vatten att ta med sig.
Min fundering som kör dieselbil är varför ingen säger något om att spara Addblue-dunkarna. Så vitt jag kan se så är plasten livsmedelsklassad och Addblue ska ju vara en hårsmån från urin.
Hej Stefan!
Jag tror att du är inne på något nytt här. De flesta köper ju helt nya behållare för vatten, men det borde ju fungera med att rengöra befintliga kärl.
Min personlige åsikt är däremot att inte göra det utan att testa vattnet som du förvarar i dem.
I en kris vill vi ju absolut inte hamna i ett läge där vi blir sjuka på grund av behållaren för vatten.
Funkar hur bra som helst. Som sagt en ordentlig rengöring av hela dunken,korken och gängorna, sen är det bara att bunkra. Ett lätt, ekonomiskt och miljövänligt sätt att öka sitt förråd.