Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 8]

Prepping är ingen prylsport. Det håller nog de flesta med om. Men faktum är att det inte går att vara beredd för vare sig stora eller små kriser om vi inte har utrustning för att hjälpa oss att hantera händelsen.

Det kan handla om något så litet som att ta hand om ett skärsår – då behöver vi i bästa fall plåster och i allvarligare fall kompresser eller till och med en tourniquet. Det blir svårare, ibland omöjligt, att hantera en krissituation utan kunskap, vana och utrustning för situationen.

EDC – Utrustning 1

EDC är en av de där många förkortningar som finns inom prepping eller hemberedskap. Utskrivet, betyder det EveryDay Carry. Alltså saker som du har med dig varje dag och som underlättar i de händelser som du kan uppleva dagligen.

Det är svårt att skriva om vad en vardagsprepper bör ha i sin varjedag-utrustning eftersom våra liv ser så olika ut. Men en sak är helt klar och tydlig, åtminstone för mig. Det är en dålig idé att utgå från en generell checklista.

Som så många gånger tidigare, ber vi dig tänka på ”planen”. Hur ser dina dagar ut? Var är du någonstans? Vad gör du ofta under dagarna? Vad kan du tänkas behöva i en vardaglig situation?

Jag började själv i fel ände och följde någon annans rekommendationer. Det slutade med att jag hade en väska som innehöll alldeles för mycket saker, vilket i sin tur innebar att jag inte hade den med mig varje dag. Knappt aldrig faktiskt.

Allt beror på din situation. Det handlar om dina möten, dina dagliga händelser, var du är. Om du, liksom jag, inte är i närheten av skog förutom när du ”går till skogs”, behövs kanske inte tre, fyra olika sätt att tända en eld på?

Tänk igenom din vardag och skapa en lista över saker som du verkligen behöver eller kan behöva varje dag. Den bör vara ganska kort men ska dock inte vara tom.

En liten EDC. Men ändå kanske för mycket prylar…

Även om vi nu har rekommenderat att du inte ska utgå från en färdig lista, finns det några saker som varje människa förmodligen bör ha med sig dagligen. Idag, 2023:

  • Ett mindre första förband (bör inkludera elastisk binda samt kompresser samt plåster)
  • Powerbank
  • Kablar för att ladda telefonen (gärna med multipla kontakter; Apple, USB Micro samt USB C)
  • Kontanter
  • Multiverktyg
  • Ficklampa
  • Papper och penna
  • Smärtstillande medel
  • Tändare

Dessa ting behöver nödvändigtvis inte placeras i en väska utan kan vara utspridda över kroppen (i kläder) eller i ryggan som du bär med dig till jobbet varje dag. Det viktigaste är inte att du har en EDC, utan att du är förberedd på de små sakerna som kan inträffa vilken vanlig dag som helst.

2 reaktioner på ”Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 8]”

  1. Edc för mig är inte telefon även om man bär det varje dag utan för mig är det mindre första förband mycket plåster sedan ficklampa som tar både aa 1,2v å 14500 batterier så man kan få maximalt ljus vid behov sedan kniv ett måste mindre fällkniv men som ska kunna klara rätt hårda tag penna anteckningsblock kör även med en mindre powerbank på 5000 mah givet för nöd laddning sedan har jag börjat bära en större ficklampa som tar 21700 batterier 3,7v mycket ljus men två lampor minst den har jag löst i Benfickan i ett insytt fodral på byxorna sedan har jag en liten lampan på nycklarna som tar aaa 1,2v batterier bor halt ute på landet så ficklampor är ett måste föredrar man pannlampa så är det ju ett alternativ men den ficklampa jag har i edc potchen är med ett klips som har man keps som jag alltid har så kan man sätts dem på kepsen å få pannlampa på 550 lumen den större ficklampan jag har levererar 4900 lumen i drygt 1 timma vilket jag inte kör på max för å dryga ut batteriet på den

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *