Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 7]

Sjukvård – Första hjälpen 1

Olyckor händer varje dag runt omkring oss, det är något som tillhör vardagen vare sig vi vill det eller ej. Om någon har skadat sig och inväntar ambulans, måste vi alla ha kunskap och vara förberedda på att ta hand om personen.

Vi behöver också kunna ta hand om sår och skador som inte kräver sjukhusvård men som ändå behöver åtgärdas. Detta är i vardagen – vid en större kris kan sjukvården vara överbelastad eller kanske inte fungera som vi är vana vid att den gör.

I vardagen tar det ett tag till ambulans anländer. I genomsnitt tar det 18 minuter vid ett hjärtstopp (ett prio 1 larm). Fram tills ambulans kommer är det du och de andra som finns på plats som utgör hjälpen för den som drabbats, oavsett av vad som hänt.  Så att ha både kunskaper och utrustning kan rädda liv både i vardagen och vid en kris.

Här gäller det för dig att skaffa kunskaper som kan vara till nytta vid situationer som kan uppstå. Genom din arbetsgivare eller din skola kan du få möjligheten att deltaga i en första hjälpen kurs. Se till att gå på kursen. Erbjuds inte dessa utbildningstillfällen ska du prata med din arbetsgivare.

I en första hjälpen kurs kan och brukar det ingå utbildning i HLR (hjärt-lung-räddning) både med och utan hjärtstartare och numera också konceptet från USA; Stop the bleed, där du får lära dig hur man stoppar extrema artärblödningar. Vid en sådan blödning kan en människa blöda ur helt på ett par minuter varför ett snabbt och resolut ingripande är viktigt för att rädda liv.

Att göra

Gå en kurs
Antingen via din arbetsgivare/skola om de erbjuder eller via till exempel Röda korset.

Ordna ett första hjälpen kit
Det finns färdiga kit att köpa i prisklasser från 89 kr till flera 1000-tals kronor. Nedan kan du se en kort film över vad ett kit på 89kr kan innehålla.

Det är bättre att ha någonting än ingenting alls så fundera över din familjesituation och din ekonomi. Ett enklare och billigare kit kan kompletteras med några större första förband och någon elastisk dauerbinda (stoppar en större blödning). Det är bättre att ha några mindre billigare kit så utrustningen finns tillgänglig när den behövs än ett större dyrt kit som ligger hemma den dagen olyckan inträffar i skogen, på utflykten eller när du är först vid en bilolycka.

Medicinskåpet:
Fyll på ditt medicinskåp i hemmet. Använder du några receptbelagda mediciner? Se då till att ha så det räcker längre tid än du är van vid. Köp lite receptfria läkemedel som är bra att ha hemma:

  • Ipren
  • Alvedon
  • Nässpray
  • Allerginmedicin
  • Antidiarremedicin
  • Vätskeersättning

Vill du vara med i en utlottning av ett litet första hjälpen kit?
Skicka ett mail till info@vardagsprepping.se skriv utlottning första hjälpen kit i ämnesraden.

En reaktion på ”Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 7]”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *