Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 6]

Hygien 1 – Personlig hygien

Vid en kris där det eventuellt är brist på vatten måste vi ändå kunna hålla oss rena. Då menar jag inte som det kanske är idag att vissa duschar flera gånger om dagen för de är livrädda att de luktar de minsta av svett eller annat.

Vid en kris är det viktigt att tänka på den personliga hygienen för att vi ska må bra, alltså att undvika sjukdomar eller andra problem som kan följa med dålig hygien.

Tvätta händerna

En av de viktigaste sakerna är att hålla en god handhygien. Kan vi fortsätta tvätta händerna med vatten och tvål minskar risken att få och sprida ett antal vanliga sjukdomar; till exempel hud- och ögoninfektioner, lunginflammation. Diarré, kolera och dysenteri är sjukdomar vi ofta ser spridas vid större naturkatastrofer.

Det är extra viktigt att ha rena händer vid all typ av matlagning. Är händerna smutsiga sprids lätt de organismer som kan göras oss sjuka till maten. Det bästa sättet att få rena händer är hederlig handtvätt med tvål och vatten där vi mekaniskt får bort allt ingrott.

Om det är något vi har lärt oss under Covid-pandemin, är det att tvätta händerna!

Handsprit kan också hjälpa oss att desinficera händerna. Tänk dock på att det inte biter på vissa parasiter samt de virus som orsakar vinterkräksjukan.

Fempunktstvätt

Det finns någonting som kallas militär fempunktstvätt och det innebär att man varje kväll tvättar:

 1. Ansikte
 2. Armhålor
 3. Händer
 4. Skrev
 5. Fötter

Kan vi klara av att göra detta så är det bra. Det går att klara av med en begränsad mängd vatten och några tvättlappar eller i värsta fall några våtservetter. Försök också borsta tänderna morgon och kväll. Problem med tänderna vill vi inte ha vid en kris.

Saker som är bra att ha för att klara av din personliga hygien:

 • Tvättlappar av bomull
 • Våtservetter
 • Handdesinfektion
 • Tvål
 • Tandborstar, tandkräm och tandtråd.
 • Nagelborste

Att göra:

Komplettera ditt innehav av hygienartiklar. Köp extra av något i listan ovanför (eller ännu hellre från din egna lista över saker du använder). Fundera på hur du kan upprätthålla en sund personlig hygien med en mindre mängd vatten, eller kanske helt utan vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *