Förkortningar som används inom prepping

Anders publicerade för ett tag sedan denna lista i vårt Facebook-forum. För att hitta enklare, gjorde vi detta blogginlägg om termerna också.

Observera att denna lista inte är komplett och definitivt inte något som man behöver lära sig utantill. Men den kan vara intressant att kolla igenom för dig som är intresserad.

ABC – Andning, Blödning, Chock
Äldre minnesramsa vid första hjälpen.

BOB– Bug Out Bag
En förberedd väska eller ryggsäck som innehåller sådant man behöver för att ta sig till en BOL. Kanske för att underlätta några dagars överlevnad. Kallas även 72-timmars kit.

BOG– Bug Out Gear
Dina bug-out-prylar är all utrustning du har förberett i förväg som ska hjälpa dig att ta dig från vart du är till vart du ska (tex. tillflykten eller till undsättning för dina nära&kära)
Detta är extremt personligt och ändras helt från person till person beroende av vad han/hon kommer att behöva använda sig av under sina försök att hålla sig och eventuellt andra vid liv. Det kan inkludera mat och vatten för 3 dagar eller mer samt mycket andra redskap. Detta är i princip allt du packar i din BOB eller ECB/EDC och sånt du redan bär på dig i fickor el dyl.

BOL – Bug Out Location
Tillflykt. En mer eller mindre förberedd plats där man tror att man har en större chans att klara sig när SHTF.

BOV– Bug Out Vehicle
Ett fordon som är särskilt lämpat för flykt i samband med problem. Extra framkomligt, robust eller välutrustat. Men som kanske inte är lämpligt att använda till vardags. Kanske för att det är onödigt dyrt i drift eller för att det inte är helt lagligt i något avseende.

Bug-In
En överlevnadsstrategi som går ut på att man planerar att ”stänga in sig” och under en period och i första hand överleva genom att omsätta sitt förråd. Typiskt kan det handla om att kunna hålla en låg profil och undvika trängsel, för att senare göra en mer förberedd Bug Out, eller att man redan lever på sin BOL.

Bug-Out
En överlevnadsstrategi som går ut på att man ger sig av och förflyttar sig till en plats där det kan finnas bättre resurser och mindre risker. Typiskt kan det handla om att fly från ett katastrofområde eller en storstad där man inte tror att man kan överleva i längden. Målet kan vara en BOL där man sedan gör en Bug In.

CME – Coronal Mass Ejection
Solstorm som kan skada el och elektronik.
Lyssna gärna på avsnitt 91. Den med solstormar om du vill lära dig mer.

DAB -Digital Audio Broadcasting
Digital sändning för Radio

ECB– Everyday Carry Bag
En väska med saker som man bär med sig varje dag. En slags ”BOB light”. Kan vara en väska eller mindre ryggsäck.

EDC– EveryDay Carry
Sådant man bär med sig i fickorna, nyckelring och plånboken. Fällknivar, små ficklampor, FAK, multi tools och annat sånt.

EMP – ElektroMagnetisk Puls.
Uppstår bland annat av kärnvapen eller genom solstorm (CME).

EOD – End Of Days

FAK– First-Aid Kit
Första förbandsutrustning.

FIFO – First In First Out. Rotering av varorna i ditt förråd. Den äldsta varan ska alltid konsumeras först.

GHB– Get Home Bag
En mindre variant av BOB med främsta syftet att man lättare skall kunna ta sig hem från jobbet, om något skulle hända.

GOOD Bag – Get Out Of Dodge Bag
Ungefär samma sak som en BOB eller en GHB. Efter Dodge City i ”Vilda Västern” som snabbt hettade till under den uppgörelsen som gjorde att folk flydde åt alla håll. Uppgörelsen vid OK corall med Wyatt Earp och Doc Holliday.

IBC – Intermediate Bulk Container Behållare för vätska.
Stora vita tankar på cirka 1000 liter.

INCH – I’m Never Coming Home
Som det låter, du planerar för att aldrig återvända hem.

INCH-bag – I’m Never Coming Home-Bag.
Som det låter. En aldrig-kommer-hem-igen väska. ”Lite” större än en BOB.
Läs gärna Patriks utmärkta inlägg ”Räcker det med en INCH-bag för att klara sig?

IFAK– Improved First-Aid Kit, Individual First-Aid Kit
En förstärkt eller förbättrad förstaförbandsutrustning. Förstärkningen är typiskt inom ett område där man förutsäger att man kan ha extra behov, eller för lite mer än första förband. Ursprungligen från olika militära grenar i USA.

KLAS – Kort Liten Attack-Spade
En liten, hopfällbar spade som militären använt. Väldigt användbar och framför allt hållbar.
Martin utvärderade en dylik från Gerber för länge sedan:

L-CABcDE – Minnesramsa på engelska för omhändertagande av skadad person. Livsfarligt läge, Circulation (katastrofblödning), Airways, Breathing, Circulation, Disability, Exposure

LXABCDE – Minnesramsa som ovan

MRE– Meal, Ready-to-Eat
Fältproviant som används av många militära förband. Ursprungligen från USA. Bra hållbarhet och i stort sett klart att äta direkt ur förpackningen. Tillsätt eventuellt kallt och/eller varmt vatten. Säljs även på öppna marknaden och är populärt som nödproviant.

Vardagsprepping har provat en del av dessa. Ett exempel nedan:

MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap

MUST – Militära Underrättelse- och SäkerhetsTjänsten

MÖP – Militärt Överintresserad Person

OPSEC -Operations Security. Ett uttryck från militären som syftar till att inte delge för mycket information som kan användas av fiende till dess fördel. Inom prepping innebär det att du inte pratar om vad du gör/har/bor/planerar och så vidare.
Förhållningssättet tål att diskuteras eftersom preppern är starkare om denne inte är ensam.

SHTF – Shit Hits The Fan.
En otrevlig händelse som innebär att man får aktivera någon av de planer man gjort inför sådana händelser. Typiskt att man snabbt flyttar på sig för att undvika negativa konsekvenser. Eller utnyttjar förrådsställda resurser. En serie av SHTF kan kanske leda till TEOTWAWKI.

STOP – Stanna, Tänk, Orientera, Planera
Är nog en av Prepperns viktigaste förkortningar.

TEOTWAWKI – The End Of The World As We Know It.

UPS – Uninterruptible Power Supply eller Uninterruptible Power Source
Avbrottsfri kraftförsörjning. Reservströmförsörjning vid strömavbrott från ordinarie elnät. Ofta i form av 12V-batterier eller motsvarande, som automatiskt kopplas in via en växelriktare för att tillfälligt kunna driva viktiga datorer eller annan utrustning eller hela det ordinarie nätet i huset i större eller mindre omfattning.

VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten
Hesa fredrik och/eller sms varningar/meddelande

ZOMBIES -Personer som ej planerat, förberett sig eller som vet dom ska göra utan är desperata.
Finns i olika utföranden såsom iPhone-zombie (ser inget i omgivningen), Prepper zombie (de som panikhandlar toapapper osv).

ÅSA – Återsamlingsplats

2 reaktioner på ”Förkortningar som används inom prepping”

  1. Ja svenska kan man ju inte använda, det vore dumt, då förstår ju alla vad man prata om oavsett om man är novis eller proffs inom krisberedskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *