Börja Preppa [Podd-serie]

Nu är det rejält mycket oro i världen på alla möjliga olika sätt; vi har en pandemi som fortsätter att utmana oss, vi har fortfarande enorma problem med den globala logistik-kedjan och en pågående, stegrande lågkonjunktur.

Och nu som lök på laxen har oroligheterna i öst eskalerat och mynnat ut till ett krigsläge. Den här händelsen kommer att drabba stora delar av världen och det är förmodligen därför vi ser en tillströmning av nya besökare och följare.

Om du kommer hit för första gången, kanske du har missat vår podd-serie ”Börja Preppa” och därför tänkte vi tipsa om denna i detta inlägg.

Men innan du läser vidare, innan du letar upp checklistor för att handla ”innan kriget kommer” och innan du panikhandlar toapapper. Se till att tänka efter rationellt. Fundera på vad det är du ser framför sig som kan hända och hur du behöver förbereda dig. Gör en egen lista istället för att ladda ned en färdig och bocka av på den.

Mycket av detta tar vi upp i det första avsnittet:

Börja Preppa, varför ska man vara förberedd?

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/20117189/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Våra podd-avsnitt finns självklart att lyssna på via bland annat:

Hopp

I nästa avsnitt tar vi upp ämnet hopp och hur man kan preppa för hopp. Det är lika viktigt att vara påläst, ha kunskaper och en sund bild av verkligheten, som att ha massa prylar och mat.

För den som precis kastat sig in i sin prepping, är detta ofta ett ämne som glöms bort. Se därför till att lyssna på detta avsnitt också!

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/20245409/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Luft och skydd

I avsnittet ”Börja Preppa Del 3” pratar vi om de livsnödvändiga sakerna luft (syre) och skydd (värme).

När det gäller syre, pratar vi om hur det går att skydda sina lungor från skadliga partiklar och lite annat. Majoriteten av avsnittet handlar om skydd; både inomhus och utomhus. Hur kan vi skydda oss mot kyla eller värme, vad händer när vi blir nedkylda eller alldeles för varma?

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/20406293/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Vatten

Vatten är också något som är extremt viktigt för att vi ska fungera och kunna leva. Därför ägnar vi ett helt avsnitt åt detta.

Vi går igenom teori gällande vatten, bakterier, vad som händer när vi inte får i oss vatten. Dessutom pratar vi en del om hur det går att lagra och rena vatten.

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/20802242/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Mat

Det absolut vanligaste som man börjar preppa, är förmodligen mat, även om det egentligen inte är det viktigaste för ren överlevnad. Men något som jag tror de allra flesta fasar för, är att behöva svälta eller gå hungrig i dagar eller veckor.

I det här avsnittet pratar vi om mat i alla dess former; konserver, mjukkonserver, frystorkat och mycket annat. Men vi går från grunden och uppåt och pratar därför mycket om att laga egen mat och att baka eget bröd.
Vi går även igenom hur vi lagrar mat och hur det går att producera egen mat (även i lägenhet).

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/21114143/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Hälsa, sjukvård och hygien

Lika viktigt som mat och vatten är när det kommer till prepping, är det lika viktigt att må bra och kunna grundläggande sjukvård.

I det här avsnittet av vår serie, går vi igenom hälsa, sjukvård och till viss del hygien. Självklart pratar vi om LX-ABCDE och vad man kan tänka på.

Självklart pratar vi utrustning och givetvis tar vi upp en del kring hälsa, medicin och hygien.

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/21577460/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Utrustning

Istället för att ge dig en komplett inköpslista, passar vi i detta avsnitt på att diskutera kring vilken utrustning vi tänker på när det gäller att bibehålla de livsnödvändiga elementen i vår vardagsprepping.

[iframe style=”border:none” src=”//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/21756497/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3059744/custom-color/87A93A” height=”100″ width=”100%” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *