Det här med andningsskydd

Det finns en hel del olika medel att skydda våra lungor och kroppar. Alltifrån riktigt dyra masker som filtrerar bort asbest, virus, damm och andra skadliga partiklar till något så enkelt som en tygbit framför näsa och mun.

Men idag, under corona-året 2020, verkar kommunikationen ha blivit lite märklig, speciellt om vi endast lyssnar på det som sägs på TV. Därför tänkte jag ösa ur mig lite tankar om skydd som vi kan ha framför käften och varför det förmodligen är bra.

Jag vill starkt understryka att jag inte alls är en expert inom området, utan att jag bara skriver utefter mina egna preferenser och erfarenheter.

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har gång på gång avfärdat munskydd eller ansiktsmasker som värdelösa och ibland rent av farliga. Det sägs att vi inte ska använda munskydd eller något annat framför ansiktet på grund av att:

  1. De är svåra att använda på ett korrekt, säkert sätt
  2. De kan göra att vi känner oss övermodiga och därför utsätter oss för större faror
  3. Det finns inga studier som visar att de är tillförlitliga
  4. De hjälper inte mor virus
  5. Munskydd ska användas av sjukvårdspersonal, inga andra

Jag ska försöka analysera dessa påståenden och förklara hur jag tänker. Återigen från en vanlig människas perspektiv, helt utan bevis eller studier som grundar sig i vetenskapliga tester.

Uppdatering: Karolinska Institutet har tillsammans med McMaster University i Kanada publicerat en litteraturstudie som visar att munskydd ger ett bra skydd mot spridning av virus. FHM har tagit del av denna och säger nu att ”spridningen i Sverige är nu så låg att vi inte ser något behov av användandet av munskydd”.

Skydd, vad innebär det?

Konceptet med ”skydd” är ganska enkelt. Om något farligt finns i din närhet, försöker du instinktivt att söka skydd bakom något; antingen för att gömma dig eller för att komma ur vägen. Det handlar alltså om något som befinner sig mellan dig och faran som du behöver undvika.

Om du som soldat blir beskjuten, söker du omedelbart skydd bakom en sten, en kulle eller något som kan absorbera en eventuell kulsvärm. Om det regnar och du är utomhus, söker du skydd antingen under ett paraply eller kanske ett träd. Du använder ett föremål som stöter bort det som kan göra dig kall och blöt.

På samma sätt tänker jag mig ett munskydd eller ett andningsskydd. Det skapar i sin enkelhet en barriär mellan smittspridare och någon som inte vill ha smittan. Och ju fler barriärer mellan dessa två, desto bättre.

Ett simpelt munskydd skyddar dig inte speciellt mycket, men det skyddar bättre än inget alls, det är väl ganska logiskt?
Och i de bästa av världar; när både smittbärare och ”offret” bär munskydd? Då blir det två barriärer, vilket är väldigt mycket bättre än inget alls. Tänk soldaten med både en stor sten plus ett grävt skyttevärn; det blir svårt att bli träffad där…
Och om du inte har gjort någon slags militärtjänstgöring, tänk dig istället ett scenario som innefattar en krock i bilen; om du har både airbag och säkerhetsbälte, klarar du dig säkert bättre än om du bara använt ett av skydden.

För att återgå till de fem punkterna då…

1. De är svåra att använda

NEJ!
Ett munskydd är inte svårt att använda. Det skydd som kräver en kortare utbildning för att börja nyttja, är de specialtillverkade skydden för till exempel sjukvård eller de som används inom industri. Dessa skydd är till för att skydda dig mot väldigt skadliga ämnen såsom damm i rivningsmiljöer, asbest, virus och annat.

Bland dessa skydd finns de som är FFP-klassade och som för varje ökad gradering, har ett riktvärde för hur mycket skadlig materia som kan slippa förbi masken och skada dig. Jag har skrivit lite grann om detta i ett tidigare inlägg.

Men återigen måste vi komma tillbaka till hur ett optimalt läge ser ut. Ett läge där i princip alla bär skydd, och speciellt de som har symptom av någon sjukdom. I asiatiska länder tar individen på sig ett munskydd när de misstänker att de själva kan vara smittade. För att inte smitta andra.

I en pandemi, kan det tyckas normalt att alla tar hänsyn till varandra och utövar strikt social distansering, användande av munskydd och att använda sunt förnuft såsom att inte resa någonstans.

Som sagt. Ett munskydd av vanlig variant är enkelt att sätta på sig:

  • Tvätta händerna
  • Sätt på skyddet
  • Se till att skyddet sitter framför både mun och ansikte
  • Trä banden runt öronen
  • PILLA INTE på skyddet när du vistas i utsatta miljöer
  • Ta av dig skyddet när du är säker
  • Släng det
  • Tvätta händerna

WHO har gjort en serie med bra instruktionsvideor som du kan titta på. Det finns både information om tygmasker och skydd som används inom vården här.

2. De får mig att strunta i farofyllda miljöer

NEJ!
De erfarenheter jag har av att använda munskydd, är att miljöerna snarare är rädda för mig. När familjen är ute och handlar (alla bär skydd), flyttar sig människor bort från oss och respekterar plötsligt rekommendationen om social distansering. Det är sällan vi har andra närmare än två meter från oss när vi handlar.

Skydden gör något annat i det undermedvetna också. Det gör åtminstone mig oerhört medveten om att jag inte ska pilla mig i ansiktet, något som görs oerhört påtagligt eftersom det sitter en mask i vägen. Visst gör jag många fel hela tiden såsom att rätta till masken i okända miljöer och så vidare. Men med utgångspunkten att jag ska skydda andra, gör den underverk!

3. Det finns inga studier som visar att de är tillförlitliga

Jag skulle vilja kalla detta för kvalificerat skitsnack. Om du orkade läsa inledningen, förstår du varför. Sedan är det faktiskt skitsnack också. För varje studie som visar att det är farligt eller overksamt att använda skydd, finns det ett tiofalt andra studier som visar motsatsen.
En av dessa formuleringar finner du här.

Men låt oss strunta i dem ett tag och bara gå på två hårda fakta. Den ena rekommendationen finner vi faktiskt i FHM:s påkostade reklamkampanj tillsammans med MSB. Den där vi råds att hosta och nysa i armvecket.

Om inte en ansiktsmask hjälper, varför i hela glödheta ska vi hosta och nysa i armvecket? Varför inte bara göra som alla andra svenskar och sprida skräpet rakt ut?
Om inte en ansiktsmask hjälper, tror jag inte att ett armveck hjälper heller!

Den andra lustiga anekdoten består i begreppet ”kirurgmask”. Alltså den där blå masken som kirurger, doktorer och tandläkare använder när de skär och borrar i dig. Anledningen till att de använder en sådan mask är inte bara för att de inte vill ha dina kroppsvätskor i ansiktet.

Kirurgen vill nämligen väldigt ogärna att hans eller hennes saliv eller andningspartiklar hamnar i din uppskurna kropp, eftersom den är blottlagd och sårbar. Den fyller alltså två syften, men bygger i grund ovh botten på respekt av den utsatte; alltså mottagaren eller ”offret”.

Med detta sagt, anser jag personligen att dessa nedlåtande påståenden inte bär någon sanning eftersom skydden redan idag används för samma sak; att skydda mottagare och den som är bakom masken, oavsett hur tillförlitliga de är. De skyddar åtminstone mot att droppar flyger omkring.

4. De hjälper inte mot virus

Nej, ett vanligt munskydd hjälper inte mot virus. Åtminstone inte till 100%.

För att återgå till mitt inlägg om andningsskydd så skyddar det mest effektiva skyddet endast mot en del. Definitionen på ett FFP3-skydd är att läckaget i skyddet inte får överskrida 5%. Detta innebär att om du har satt på dig andningsskyddet helt korrekt, kan det ändå läcka en liten del.

Men frågan är samtidigt tveeggad; om en person är smittad och en är frisk och båda använder ett FFP3-skydd, är sannolikheten för smitta ganska liten. Samma sak gäller två individer med ett vanligt munskydd; om ni håller avstånd och använder munskydd, borde du som icke-smittad vara betydligt säkrare än om ingen av er hade skydd på er.

Sedan finns det ju såklart ingen mask som skyddar till 100%, men det är väl bättre att vara skyddad till 50% än inte alls? Så resonerar jag i alla fall!

Munskydd ska användas av sjukvårdspersonal, inga andra

Njae…
Masker som är till för att skydda de som behandlar mängder av patienter varje dygn, måste såklart finnas tillgängligt för sjukvårdspersonal. Men att påstå att vi individer inte får använda ”vanliga” masker, är absurt och rent kontraproduktivt.

Uttalandet kanske bär grund i att det inte finns någon bra tillgång på dessa skydd, men att sjukvården inte får tillräckligt med materiel för att sköta en pandemi, kan inte belastas på oss medborgare. Det måste finnas ett beredskapslager. Och de munskydd jag har skrivit om hittills, har inte varit klassade på något sätt, utan istället byggt på att vi som medborgare inte vill smitta andra.

Sjukvårdspersonal måste få den bästa utrustningen för att skydda dem, allt annat vore galenskap. Samtidigt är det viktigt att inse att till exempel den gasmask som en del personal fått från militären inte är säker för utomstående, utan endast tillser bärarens säkerhet. Utandningsventilen är nämligen inte försedd med något filter som motverkar att virus sprids ut från masken.

Jag hoppas att du har fått med dig några nya tankar från detta inlägg. Jag är som sagt många gånger inte någon expert, utan ventilerar bara mina tankar. Förhoppningsvis grundade i sunt förnuft. Som min mor och far försökt lära mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *