I vårt förra inlägg, förberedde vi oss att bli framgångsrika i att tända eld med flinta och stål. Char Cloth funkar ju självklart bra, men enligt experterna är det kolat ”Punk Wood” som gäller.
Principen gällande Punk Wood innebär att du har med dig en liten ask av metall där du förvarar ditt tändmedel. Med flinta och stål, ser du sedan till att få en gnista ner i asken och startar en glöd på en av kolbitarna.
Vi provade innan vi startade kameran och fick till en riktigt bra glöd som med enkelhet spred sig till övriga kolbitar. Tricket att kväva glöden är såklart att stänga locket och sluta med tillförseln av syre. Eld och glöd kräver ju tre saker:
- Bränsle
- Värme
- Syre
I försöket som faktiskt fångades på film, får ni njuta av våra många misslyckanden i processen. Vi slår till asken så att allt tändmedel flyger iväg, gnistan träffar fel och kolbiten som gnistan träffar slocknar. Det visar sig att det svåra är inte att få glödande gnistor ur stålet, utan att de landar rätt – där vi vill ha dem.
Men med misslyckanden kommer erfarenhet och efter en stunds träget knackande, lyckas vi till slut att få en gnista att landa i tändburken. Visserligen vaknar glöden på en bit char cloth, men det spelar mindre roll. Punk wood har vi fått glöd i tidigare!
Jag tänkte dela med mig av några nybörjartips för er som vill prova att använda denna uråldriga metod att skapa eld, allt baserat på våra egna erfarenheter.
- Se till att förbereda elden med rätt materiel; en näverrulle eller ”fågelbo” med lättantändligt material, knaster, mindre pinnar, grövre pinnar osv.
- Slå mot den vassa delen av flintan
- Tänk på hur gnistorna flyger när du slår – om du slår stålet uppifrån och nedåt, kommer de flesta gnistor faktiskt att färdas uppåt
- Det kan vara värt att försöka att lägga en bit char cloth på själva flintan när du slår
- Fundera på principen med flinta och stål – du skaver egentligen av en bit stål som vid avlägsnandet från grundmaterialet blir så het att den glöder – därför blir förfarandet egentligen som att tälja med kniv
Vi lovar att återkomma med fler inslag när vi färdas vidare i lärandet av att skapa eld på det här sättet!