Gör egen Hönökaka

Nu när priserna på bränsle, energi, mjöl och andra torrvaror skjuter i höjden, slår det igenom mångfalt på de bröd som du köper i affären. En påse Hönökaka med 4 skivor kostar i dag över 30 kronor (exempel från ICA Supermarket, Stockholm).

Så varför inte ta någon dag och lära sig baka detta själv tänker jag. Efter framgången i att göra egna Digestive-kex, borde det ju inte vara omöjligt att baka Hönökakor?

Sagt och gjort. Jag letade igenom internet efter recept som var någorlunda enkla. Sedan försökte jag hitta den mängd av allt som passade mig i min bakning. Och nu står vi här med resultatet; riktigt goda, fluffiga Hönökakor som faktiskt är godare än de som säljs i påse.

Ingredienser (för 2 rejält stora kakor):

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst eller 7 g torrjäst (ett halvt paket)
  • 0,5 dl sirap (helst ljus)
  • 4,5 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 0,5 msk salt

Värm smöret så att det är rumstempererat.
Värm mjölken fingervarm.

Om du använder torrjäst: Häll i rågsikt och mjöl i en bunke. Tillsätt torrjästen och rör om. Låt stå några minuter.
Häll i den varma mjölken och sirapen i en bunke (eller i assistenten om du använder en sådan).

Om du använder vanlig jäst: Smula sönder jästen i en bunke (eller i assistenten om du använder en sådan). Häll i mjölk och sirap och blanda om tills jästen löst upp sig.

Tillsätt rågsikt och vetemjöl lite grann i taget och blanda ihop till en deg (den är till en början lite kladdig). Stoppa i smöret och saltet och arbeta ihop den.
Jag använde en assistent och körde den cirka 5-6 minuter tills jag fick en smidig deg som inte klibbade. Om du knådar för hand, får du arbeta i ungefär 10-12 minuter.

Låt degen jäsa i en bunke, täckt av bakduk i cirka 45 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.

Dela degen i två bitar och kavla ut dem tunt (cirka 3 mm) på bakplåtspapper. Använd en gaffel för att nagga bröden med. Lägg dem på varsin plåt och låt jäsa i ytterligare 20-25 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 260°C om du använder vanlig ugnsvärme eller 250°C om du vill använda varmluftsugn.

Grädda i 7 min (varmluft) eller 9 minuter i vanlig ugn. Jag tog ut bröden när de började få en svagt gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk.

Smakar bäst nybakade, men går alldeles utmärkt att frysa!

God spis!

2 reaktioner på ”Gör egen Hönökaka”

    1. Gör det!
      Det blev väldigt gott. Enkelt att baka också och inte lika ”svampigt” som köpt Hönökaka 🙂

Lämna ett svar till Katharina Dehnzon Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *