Ditt boende, din färdväg/färdsätt till ditt arbete och din arbetsplats.
Riskbedömning låter inte så trevligt när du läser det. Men faktum är att vi blir bättre på att hantera kriser om vi har gjort en bild över vad som kan hända och hur du vill agera när något eventuellt inträffar.
Och en risk behöver ju inte betyda olycka eller samhällskollaps. Det kan ju vara något mindre dramatiskt som att få slut på bränsle på vägen hem eller fastna på tåget på väg till jobbet.
Fundera på vad som realistiskt sett kan hända i hemmet, på väg till jobbet eller skolan eller när du väl är framme. Tänk sedan igenom hur du kan lösa situationen, hur du VILL agera och/eller hur du kan hantera händelsen på bästa sätt.
Exempel på vardagskriser som kan hända:
- Stopp i trafiken på väg hem från jobbet (nedfallet träd eller olycka)
- Fast i skolan/på jobbet (storm eller annat som gör att det inte går att ta sig hem)
- Gasläcka i lägenheten
- Vattenläcka i villan
När du har identifierat de realistiska händelserna eller kriserna som kan hända på dessa ställen, är det mycket enklare att förbereda sig. Om du vet med dig att vägen hem ofta drabbas av nedfallna träd kan du se till att ha med dig en såg i bilen, ha planerat alternativa rutter etc. Om du pendlar med tåg och identifierar en risk att tåget kanske blir stående flera timmar, kan du preppa med vatten, mat och annat som gör upplevelsen bekvämare att uthärda.