I mitt lilla kompendium ”31 saker som stärker din vardagsprepping”, var ett av tipsen hur det går att öppna en konservburk om det skulle vara så att det inte finns någon konservöppnare att tillgå.
Eftersom jag försöker leva som jag lär, beslutade jag mig därför att ge mig ut i stadsnaturen och prova huruvida det gick eller inte.
Med facit i hand måste jag säga att jag lyckades ganska bra. Det tog mig lite mer än fem minuters ihärdigt gnuggande att äntligen lyckas öppna burken. Men vad gör det när belöningen bestod i saftig, energirik tonfisk?
Konceptet kring detta förfarande består i att nöta ned burkens kanter mot en friktionsrik yta tills förseglingen på toppen försvagas och ger efter.
Gör så här:
- Vänd konservburken upp och ned
- Gnugga hela (eller en del av) burken fram och tillbaka mot betongen eller stenytan. Se till att trycka ganska hårt nedåt på burken under tiden
- Fortsätt tills du ser att en del av burkens vätska sipprar ut
- Fortsätt en liten stund till så att det blir lättare att öppna
- Öppna längs burkens kanter (du ser var det har öppnat sig) med ett tunt verktyg, till exempel en kniv eller en sked
- Var försiktig med lockets kanter – de är vassa!
I nästa inlägg kollar vi hur det går att öppna en burk med en matsked!