I samtal, inlägg på bloggar och i filmer på Youtube pratas det ofta om Bug-out-bag eller på svenska evakueringsväska. Det talas inte lika ofta om INCH-bag – I’m Never Coming Home bag. Det är en väska som ska innehålla allt som krävs för man ska klara att ge sig iväg hemifrån och klara sig för alltid.
Den kände författaren Wilbur Smith gav ut 49 äventyrsböcker som sålts i drygt 140 miljoner exemplar. Äventyren utspelar sig ofta i Afrika, vilket är naturligt eftersom Smith föddes i Rhodesia och har levt större delen av sitt liv runt om i Afrika.
En av hans böcker heter Blue Horizon/Blå horisont och utspelar sig på 1730-talet. Det är en av böckerna på min tio-i-topp lista över de böcker jag gillar mest!
En sak som är spännande att se är att den redogörelse jag gör nedan är från den engelska boken. I den svenska översättningen är stora delar av denna redogörelse bortplockad av någon anledning. Den svenska översättningen är inbunden på 390 sidor och den engelska pocketen är på 778 sidor. Som ni ser är den läst ett flertal gånger.
Jag vill inte berätta i detalj vad boken handlar om då jag hoppas att du själv blir sugen på att läsa den. Men denna korta beskrivning av handlingen ger litteraturmagasinet på sin hemsida.
”Detta är den dramatiska berättelsen om en mäktig, viljestark släkts kamp mot en korrupt överhet och en fientlig natur. En historia om kärlek och hat, hämnd och girighet ett svindlande äventyr skrivet av en av världens mest uppskattade författare.
I Blå horisont är det den nya generationen Courtney som utmanar den vilda afrikanska kontinenten och korrumperade makthavare. Efter att ha tvingats bort från fädernegården i Kapkolonin ger sig den unge Jim, son till Tom Courtney, iväg norrut längs den ökända Rövarstigen. I sällskap har han sin trogne följeslagare Bakkat och sin älskade Louisa.
Det är en farlig färd mot en hägrande fristad, genom otillgängliga bergstrakter, skogar och savanner med vilda djur, där ungdomarna också konfronteras med krigande stammar. Och hack i häl har de en hämndlysten skara underhuggare utsända av myndigheterna.”
Att tvingas ut på flykt i den afrikanska vildmarken utan att veta om man kan återvända till civilisationen någonsin igen kräver ju att man tar med sig allt som kan behövas. Det är ju verkligen ett INCH – I’m never coming home-scenario.
Jims pappa Tom som varit sjökapten och nu är verksam som handelsman samlar ihop det som hans son och hans lilla sällskap kan tänkas behöva. Wilbur Smith ger oss här en gedigen insikt i vad han kommit fram till vad som kunde behövas för detta år 1730. Vi som läser kan själva använda detta för att förstå att en väska inte räcker på långa vägar – det krävs väldigt mycket för att kunna klara sig på egen hand.
Transportmedel
För att transportera alla saker som behövs har Tom ställt iordning fyra stora, robusta vagnar. Dessa vagnar som är 5,5m långa, 1,2m breda, dras av ett spann av tolv oxar. Vagnarna har 60-90cm höga sidor och som ett tak över det hela har det spänts upp segel av canvas. Inne i vagnen är höjden ungefär 1,5 m. Den som ”kör” vagnen sitter på en stor kista i fören och längt bak i vagnen är det en liknande stor kista. Läng hela utsidan på vagnen och under vagnens golv finns det en stor mängd krokar för att hänga upp saker.
Underhåll och reparation av transportmedel
För att underhåll vagnarna fanns det två tunnor med tjära som skulle blandas med animaliskt fett för att smörja hjulnaven, tunga rullar av rep och remmar av råhud, ok och reservdelar för hjulnaven, rullar av canvas och kokosmattor för att reparera tälten över vagnarna.
Personlig utrustning
Louisas kista som Sarah hade packat åt henne innehöll kammar och borstar, nålar och slitbanor, en komplett garderob av kläder och tygrullar för att göra mer, handskar och huvar för att skydda känslig hud från solen, saxar och nagelfilar, doftande engelska tvålar och mediciner. Sedan fanns det en tjock bok med recept och instruktioner för att tillaga allt från en elefantsnabel till vilda svampar, för att göra tvål och garvning av läder, listor över medicinska vilda örter och ätbara växter och knölar, botemedel mot solsting, magbesvär och barns tandproblem.
Sedan fanns det ett litet bibliotek med andra böcker inklusive ett medicinskt lexikon och en almanacka, den heliga bibeln, bläckpennor och skrivpapper, en låda med akvareller och penslar, buntar med ritpapper av hög kvalitet, stickor och ull, en rulle med mjukt garvat läder.
Sedan var det sänglinne, filtar, kuddar, sjalar och stickade strumpor, en lång kappa av lammskinn, en vattentät kappa med huva…. och mycket mer därtill.
Jims kista innehöll hans gamla och slitna kläder, hans rakhyvel och stropp, hans jakt- och flåknivar, fiskelina och krokar, plåtlådan som innehöll hans flinta och stål, ett förstoringsglas, ett teleskop och en stor mängd andra saker han inte själv skulle ha haft en tanke på.
Det fanns en lång vattentät kappa och en vidbrättad hatt, halsdukar. Handskar, scarfars och ullstrumpor, en dussin flaskor hostdroppar och lika många mot diarré.
Proviant
När de kom till listan över proviant verkar den oändligt. Först på den stod åtta kistor med kaffebönor, totalt nästan 300 kg och ca 150 kg socker. Sedan fanns det 100 kg salt, tio pund peppar, en stor låda med starkt currypulver, säckar med ris, mjöl och majsmjöl, påsar av kryddor och flaskor med smakessenser till grytor och kakor, flaskor med sylt och fat med pickles. Ostar och skinkor hängde från krokar inne i vagnarna. Det fanns pumpor och soltorkad majs på kolven och ett flertal lådor med grönsaksfrön som skulle planteras där de slog läger tillräckligt länge för att odla en skörd
Matlagning
Till matlagning fanns trebenta grytor, bak-, gryt- och stekpannor, kastruller, grillgaller och kittlar, vattenhinkar, tallrikar och muggar, gafflar, skedar och soppslevar.
Vatten
Varje vagn var utrustad med två 200-liters vattenfat. Sedan fanns det kantiner och vattenflaskor av militär design att bära på hästryggen.
Verktyg
En av kistorna innehöll ett urval av verktyg som skruvar, spikar och bits, trähyvlar och borrar, mejslar, ett tungt skruvstycke, smedtång och hammare, och ett stort urval av andra snickare och smidesverktyg inklusive tvåhundra hästskor, påsar med spik och dragknivar för att trimma hästarnas klövar.
Vapen för jakt och försvar
För jakt och försvar mot angrepp från mer krigiska stammar försågs de med tjugo huggare och trettio slätpipiga musköter som alla tjänare både kunde ladda och avfyra med viss säkerhet.
Det fanns två tunga elefantgevär och två räfflade gevär med koniska kulor vilka kunde nå och träffa något fyrahundra steg bort. Det fanns också ett litet gevär anpassat för en liten kvinna som kunde träffa något på tvåhundra stegs avstånd.
Krut och kulor
För att kunna använda alla vapen ovan detta hade de med sig blyformar, kulformar, laddstänger och krutflaskor. För att kunna tillverka ammunition hade de 250kg bly och 25 kg tenn för att göra kulorna hårdare. De hade redan 20000 blykulor till musköterna, 20 små tunnor med förstklassigt krut till gevären och 100 små tunnor med grovt svartkrut till musköterna, 2000 flintor och en mängd andra tillbehör.
Byteshandel
Som handelsvaror och gåvor hade de med sig tvåhundra billiga knivar, yxhuvuden, påsar med venetianska handelspärlor, handspeglar, pärlor, rullar av tunn koppar och mässing för tillverkning av arm- och halsband med mera.
När du läser igenom allt detta, och lägger samman det med våra nya beroenden i dagens samhälle (el, internet, specialmediciner och så vidare), inser du nog också att det inte lär räcka med en ryggsäck för de fall där du behöver lämna allt bakom dig.
Jim behövde logiskt nog 4 stora vagnar för att hitta en fristad. Hur stor ryggsäck skulle du behöva? Självklart vet vi att omständigheterna i Afrika på 1700-talet var helt annorlunda mot de som vi lever under idag, men tankarna som väcks efter att ha läst Blue Horizon, blir onekligen väldigt intressanta.