SVT:s serie Samhällskollaps avsnitt 2

I detta avsnitt är temat terror. Någonting vi i Sverige varit rätt så förskonade mot jämfört med många av världens länder.

Simuleringen denna gång är att ett par koordinerade terrorattacker äger rum i Sverige och medför kaos och panik. Panelen denna gång utgörs av  den före detta justitieministern Tomas Bodström som har rollen som vice statsminister samt medverkande från polisen, SÄPO, Försvarsmakten, Karolinska sjukhuset och även denna gång från media genom en representant från SVT. Representanterna är erfarna och högt uppsatta chefer som är eller har varit verksamma i närtid.

Statsministern är skjuten, en gärningsman gripen och två på flykt i Stockholm är ingångsvärdena i simuleringen. Personligen tänker jag direkt på hur jag blev väckt av min pappa när jag var 16 år gammal till orden ”Han är skjuten – han är skjuten” och sedan rinner mina tankar iväg. Jag tänker och uttrycker i mina tankar en förhoppning av och kring att arbetet denna gång kommer styras på ett bättre sätt än de skedde förra gången vår statsminister blev skjuten.

Polisens och SÄPO:s representanter gör att mina tankar på dålig ledning direkt ändras. De redogör tydligt, och med vad jag vill beskriva som styrka och erfarenhet, hur det inledande arbetet skulle ske. I diskussionen med Karolinskas representant får vi ta del av ett etiskt dilemma och jag undrar om verkligheten ser ut som representanten ger benhårt sken av. Jag minns redogörelserna för de många timmarnas kamp för Anna Lindhs liv och hur vi fick höra att de testat metod efter metod och använd si eller så många blodtransfusioner – vilket jag då fick uppfattningen av var mer än de skulle gjort för en ”vanlig” människa. Detta är mina tankar och gamla minnen, jag kan minnas fel.

Programledarna eskalerar situationen genom att spela upp ett larm till SOS 112 och efter detta följer en diskussion med lärdomar efter attentatet på Drottninggatan om ryktesspridning .

Vi får reda på hur arbetet hos Försvarsmakten äger rum vid en sådan här händelse. Jag tänker här på att ett attentat mot vår centrala statsledning kan vara inledningen på något annat större. Försvaret skärper sin bevakning på utvalda platser, utökar skyddet av och kring sin egen ledning med ÖB i spetsen. De höjer även sin beredskap på förband som polisen kan vilja söka stöd hos. De som nämns här är specialförbanden, hjälp med bomber och CBNR-förband. För er som vill veta mer om detta kan jag rekommendera er att läsa om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning.

Programledaren Felix träffar en livvakt med stor och lång erfarenhet och vi får höra mer om en livvakts arbete och svårigheterna med det. Här delar Tomas Bodström med sig av sina upplevelser av att ha livvakt dygnet runt.

Simuleringen tar en otäck vändning när det samtidigt sker explosioner på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Direkt när jag hör detta tänker jag på en skönlitterär bok jag läst, Operation Saif av Erik Lewin. Det får bli ett boktips till alla läsarna.

Programmet fortsätter och vi får följa flera diskussioner och jag tycker än en gång att SVT lyckas väl.  Panelen är kunnig och deras synpunkter och inlägg i diskussionerna väcker tankar och funderingar. Eller vad tycker du? Dela gärna med dig av dina tankar.

Du kan se avsnittet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *