I helgen var vi ute och övade oss att sätta upp vårt nyinköpta tält; Bergans Trysil 3, vilket gick väldigt bra. Tältet gick att montera enkelt och verkar både rymligt för våra behov, samt att det känns som att det behåller värmen väl.
Innan vi begav oss ut i skogen, fick vi dessutom några andra saker att prova från våra kompisar på General Prepper där bland annat ett litet nätt tält från Snugpak var en av sakerna.
Snugpak Ionosphere är extremt lätt. Med sina ynka 1,5 kilo, känns det knappt att man lägger det till packningen och fler fördelar skulle det visa sig ha.
Nu testade vi att montera och ”bo” i tältet under väldigt gynnsamma förhållanden och kan därför inte relatera till en av de främsta fördelarna; att det är oerhört lågt och därför passar utmärkt i blåsiga väderlekar. Men sett till utformningen, ser det ut att stämma väldigt väl då tältet känns strömlinjeformat på något sätt.
Eftersom mina två ungdomar till medhjälpare fann glädjen i att leka med knivar i skogen, fick jag roa mig att sätta upp tältet helt själv. Jag var lite orolig till en början, men det visade sig ganska snart att jag klarade av det ganska enkelt.
Montering av tältet består i två delar; att sätta upp själva stommen med nätväv och sedan lägga den lite tjockare tältduken ovanpå. Eftersom jag inte är speciellt van vid tältlivet (ännu), lyckades jag inte riktigt få till passningen mellan innertältet och tältduken men övning ger färdighet antar jag.
Det jag uppskattar mest med detta tält är hur allting är så genomtänkt. Tältpinnarna är utformade på ett sätt som gör det enkelt att både fästa innertältet, men även själva duken. Det är enkelt att justera pinnarna i efterhand och själva tältbågarna passar perfekt i de specialgjorda infästningarna undertill. De har nämligen en skåra i slutet av bågarna som fäster enkelt i de metallringarna som finns i banden där de ska sitta.
Den maximala innerhöjden är 71 cm, något som gör att detta förmodligen inte är ett tält som du sitter och myser i, snarare ligger ned i. Däremot är jag övertygad om att det finns plats för fler än en person i tältet, om du inte är blyg och behöver ett stort avstånd till den som du sover med. Värme delas ju bäst om man ligger tätt tillsammans!
Sammanfattningsvis är detta ett fantastiskt litet tält. Det går fort och enkelt att slå upp, det har en låg profil vilket gör det mindre utsatt för blåst (eller upptäckt om du är ute på hemligt uppdrag), och känns väldigt stabilt överlag.
Vid en första anblick, kan dock priset (cirka 2000 SEK) te sig en smula högt, men med tanke på kvaliteten som genomsyrar detta verk, är det definitivt värt det. Jag har redan börjat spara undan pengar för att så småningom investera i Snugpaks tremannatält Scorpion!
Snugpak Ionosphere tillhandahölls av General Prepper.
En reaktion på ”Test: Snugpak Ionosphere”