Du har sett dem stå stolta i vassen likt enorma ”Corn dogs”, kanske är du en råbarkad överlevare som har ätit färsk kaveldunsrot endast för ett tillskott av kolhydrater?
När dessa växter ska sprida sina frön, exploderar i princip ”kokongen” (eller blomställningen som det egentligen heter) och förlöser maskrosliknande pollen. Eftersom både jag och sonen har ett brinnande intresse för att starta eldar, blev vi mer än nyfikna när vår bras-mentor @nissvik, erbjöd oss en kasse med fluff från denna växt.
Det ser helt fantastiskt ut som eldstartare där det ligger i kassen vi har fått. Men det ska snart visa sig att det luftiga ”fjöset” har en mörk baksida när det kommer till att starta eld med; det innehåller alldeles för mycket luft.
Vi försökte mängder av olika sätt för att få en mer ihärdig låga. Vi blandade med täljspån, barr, löv och allt möjligt. Men förutom några sekunders flammande eld, lyckades vi inte.
När jag sitter och går igenom misslyckandet, kommer nya idéer till liv. Nästa gång ska vi prova att arbeta ihop en mycket kompaktare boll så att flammorna inte ska bli så flyktiga. Vi ska även prova att arbeta in torra löv i bollen. Men det viktigaste är att vi inte ger upp.
På något sätt ska vi starta en eld med kaveldun – en riktig eld som vi kan använda för att laga nästa mål mat!
Har du tips på hur vi kan göra med kaveldunet?
Ett tips är ju att hålla kniven stilla och dra eldstålet bakåt för att minska risken att förstöra den lilla högen ni byggt upp.