Vi har väldigt många saker som använder sig av elektricitet på något sätt i vårt hem. De flesta sakerna är egentligen mest bekväma, kanske rent lyxiga och egentligen inte helt nödvändiga för att leva ett bra liv.
Samtidigt har vi blivit oerhört beroende av att allt funkar; vi har maskiner för nästan allt idag och även om de inte är nödvändiga, förenklar de vardagen för oss och sparar tid.
Men hur klarar vi oss om vi inte har en konstant leverans av elektricitet? Vad är viktigt egentligen för att vi ska klara av att leva ett normalt liv? Hur kan vi se till att säkra upp elektrisk kraft för de saker som vi verkligen behöver?
Energi 1 – kortvarig backup till elektricitet
Vid en kortare händelse där elen kanske inte är helt borta utan kanske kommer och går, eller försvinner bara ett kort tag, är relativt enkel att förbereda sig för. Men som alltid, krävs en inventering, prioritering och planering av våra prepp.
Inventera din bekvämlighetslyx
Kontrollera ditt innehav av maskiner som gör enkla saker smidigt, men som kanske inte behövs. Se till att du har en ersättare eller ett alternativt sätt att utföra dessa moment. Exempel nedan:
- Kaffebryggare/espressomaskin
- Mixer för smoothies
- Elvisp
- Dammsugare
- Diskmaskin
- Eltandborste
Kaffebryggaren kan ersättas med att du manuellt häller vatten i kaffet i ett melitta-filter, elvispen går att ersätta med handdriven visp, dammsugaren kan ersättas med borste osv. Se till att du har alternativ!
Inventera alla viktiga saker som använder batterier
Här finns en hel del saker som vi kanske inte reflekterar över i vardagen. Men faktum är att vi använder väldigt många ting som drivs av batteri.
- Mobiltelefoner
- Surfplattor
- Brandvarnare
- Ficklampor
- Pannlampor
- Radio
- Walkie-talkie
- Gasvarnare
- Bilnycklar
- Gasvärmare
- Larm
- Ringklocka
- Extrabelysning
Listan varierar såklart mellan hushåll, situation och behov. En del kan man byta batterier i, andra behöver laddas och inte sällan, behöver de olika sakerna olika typer av batterier.
Inventera samtlig viktiga komponenter i ditt hem. Skriv ned vilka dessa är. Anteckna antalet batterier och typen av batteri som behövs för varje sak.
Ladda eller bygga buffert med engångsbatterier?
Förmodligen har du nu upptäckt att majoriteten av dina batterier är av tre olika sorter:
- Uppladdningsbara batterier i enheter (icke utbytbara)
- AA-batterier
- AAA-batterier
När det kommer till enheterna med interna, uppladdningsbara batterier är det svårt att preppa ersättningsbatterier. Satsa därför hellre på ett gäng powerbanks av god kvalitet som är enkla att ladda upp.
Gällande batterierna i A-serierna, fundera på att skaffa laddningsbara batterier och en laddare till dessa. Martin pratade om en bra laddare i första avsnittet om Vardagspreppings Prepping-prylar.
Att göra
- Se till att du har alternativ till dina ”lyxprylar” och att du till exempel kan koka kaffe utan kaffekokare, vispa grädde utan elvisp och så vidare
- Inventera samtliga viktiga prylar i hemmet och se till att du har extra batterier till dessa
- Fundera på om du ska skaffa laddningsbara batterier med tillhörande laddare samt fler powerbanks.
Lyssna inte på självutnämnda experter som säger att du inte kan lagra batterier. Det går att lagra batterier väldigt länge – faktiskt upp till 10 år om de är av en bra sort (då har de 90% kapacitet kvar). Billigare batteri klarar sig i 2-3 år.
Och stoppa dem inte i kylen. Kylan hjälper inget, däremot gör fukten i kylen att du minskar batteriernas livslängd (Råd och rön).
En reaktion på ”Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 13] ”