Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 3]

Brandskydd 1

Årligen sker cirka 24 000 bränder i bostäder i Sverige. Räddningstjänsten larmas till 6 000 av dessa och insatserna räddar ett liv varje vecka, men mellan 80 och 90 människor avlider i bostadsbränder varje år.

Här nedanför ser du en figur som visar anledningar till varför bränder uppstår i hemmet. Du vet hur vi på vardagsprepping tänker att kunskap är det första vi skaffar oss. Bara genom att ha kunskapen om vad som orsaker de flesta bränder kan du genom ditt agerande i hemmet minska risken för bränder.  

Bilden är lånad från Brandskyddsföreningens broschyr ”Brand i bostäder – så ska färre skadas och dö” som är framtagen i samarbete mellan MSB, Brandforsk, RISE, Lunds Universitet, Karlstads Universitet och Malmö Universitet. Ladda hem filen och läs igenom den.

Orsaker till dödsfall i samband med bränder:

  • 30% beror på antändning i möbler, ofta i samband med rökning
  • 17% beror på brand i kläder, ofta i samband med rökning
  • 13% beror på tekniska fel
  • 8% startar i kök
  • 7% är anlagda

RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK 

När det gäller bränder har du säkert hört detta flera gånger vid brandövningar på din arbetsplats, i din skola eller läst det på utrymningsskyltar eller liknande. 

För att du ska kunna både rädda och varna är det viktigt att du har brandvarnare så att du snabbt blir uppmärksammad på att det brinner. Se till att du har brandvarnare i varje rum  eller i alla fall flera stycken varav en precis utanför ditt kök då många bränder uppstår där.

Kontrollera dina befintliga brandvarnare och se till att du har extra batterier hemma till dem. Vis av erfarenhet blir det ibland så att när de väl piper för batteriet att är slut, går det dagar om inte veckor innan det blir nya insatta.  

Se till att du har en brandfilt i köket placerad vid spisen. Inte undanstoppad i någon lådan utan framme och lättillgänglig. Personligen har jag en vid spisen och en i hallen precis utanför köket.  

Kontrollera din 6kg pulversläckare som du har stående i hallen vid ytterdörren. Samma sak som med brandfilten ha den inte undanstoppad och bakom någonting, absolut inte i något städskåp eller dylikt. Har du ingen brandsläckare är det hög tid att skaffa en.  När du ändå checkar av i listan nedan, se till att vända på brandsläckaren och skaka den. Detta gör du sedan var 3:e månad för att tillse att allt pulver inte ligger på bottnen. Rekommendationen är mellan 1-4 gånger per år.
Kontrollera även trycket i släckaren genom att titta på mätaren som sitter längst upp.

Att göra (anteckna i din plan och bocka av):

SkyddKontrolleratBehöver köpas
Vad orsakar bränder (kunskap)?——————–
Brandvarnare
Brandfilt
Brandsläckare (minst 6kg)

Lär dig mer om brandsäkerhet i hemmet: 

https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet-i-hemmet/

3 reaktioner på ”Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 3]”

  1. Jag gillar att ni skrev DINA brandvarnare.
    Var på en kurs gällande heta arbeten och fick frågan av brandmannen som ledde kursen hur många brandvarnare han hade hemma.
    Rätt svar var: En i varje rum.

  2. Vi har 3 sovrum på övervåningen, men bara två brandstegar. Om det kommer upp för mycket rök i trappan/hallen så vill jag att vi ska kunna ta oss ut från varje sovrum. Och vi ska ha brandövning och träna på att slänga ut stegen och klättra ut. Så det ska jag köpa en till. Annars har vi brandvarnare i nästan alla rum, 9 st totalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *