Uppdatering: Mylarpåsar

Nu har vi ökat på vårt förråd gällande torrvaror under snart ett års tid. Det känns enormt bra att ha en ordentlig grund att stå på i form av dessa tunga kilon med ”matlagningsbas”

Det finns dock en del fel som vi har gjort. Till exempel behöver man inte packa salt och socker med syreabsorbenter. Det går såklart utmärkt att använda mylarpåsarna till att lagra dessa varor, men syreabsorbenterna kan göra sockret och saltet kompakt, stenhårt.

Därför var det dags att forska lite mer kring vad det är vi har packat, vilka fel som gjorts och rätta till dessa!

Socker

Har inget bäst före-datum och håller i princip i evigheter om det förvaras på ett korrekt sätt. Socker innehåller dock en liten del vatten, vilket gör att det kan vara olämpligt att packa tillsammans med syreabsorbenter. Syre skadar inte sockret.

Hur skyddar jag bäst livsmedlet?
Fienden heter fukt och kommer, om det är för fuktigt, skapa en stor, hård klump av socker. Klumpen går visserligen att äta/använda, men är knepig att bryta ned till socker igen.
Rekommenderade förvaringsmedel är:

  • Glasburkar med skruvlock
  • Mylarpåsar

Ska jag använda syreabsorbenter?
Nej. Dock kan det vara dåligt eftersom sockret innehåller vatten. Du kan få en ”sockersten” istället för strösocker.

Bikarbonat

Har egentligen inget bäst före-datum. Vad som kan hända, är att det förlorar sin förmåga att reagera. Bikarbonat som är för gammalt smakar väldigt bittert.

Hur skyddar jag bäst livsmedlet?
De värsta fienderna är värme och fukt då dessa faktorer startar en kemisk process i livsmedlet vilket gör att det förlorar sin kraft på sikt.
Rekommenderade förvaringsmedel är

  • Vakuumförpackat
  • Glasburkar med skruvlock
  • Mylarpåsar

Ska jag använda syreabsorbenter?
Nej. De hjälper inte då bikarbonat inte påverkas negativt av syre.
Faktum är att järnet i syreabsorbenterna kan reagera med bikarbonatet och förstöra det.

Hur vet jag om mitt bakpulver går att använda?
Stoppa en tesked vinäger eller citronjuice i ett glas eller dylikt. Tillsätt en nypa bikarbonat i vätskan. Om bikarbonatet börjar reagera direkt (bubblar och låter), är det OK.

Bakpulver

Har egentligen inget bäst före-datum. Vad som kan hända, är att det förlorar sin förmåga att reagera. Bakpulver är en blandning av bikarbonat, ett salt (kallat ”vinsten” eller ”Cream of Tartar”) samt en stärkelse (till exempel majsstärkelse). I bakpulver är det saltet som är komponenten som reagerar och aktiverar pulvret.

Hur skyddar jag bäst livsmedlet?
De värsta fienderna är fukt (och värme till viss del) då dessa faktorer startar en kemisk process i livsmedlet vilket gör att det förlorar sin kraft på sikt.
Rekommenderade förvaringsmedel är:

  • Glasburkar med skruvlock
  • Mylarpåsar

Ska jag använda syreabsorbenter?
Nej. De hjälper inte då bakpulver inte påverkas negativt av syre.
Faktum är att järnet i syreabsorbenterna kan reagera med bakpulvret och förstöra det.

Hur vet jag om mitt bakpulver går att använda?
Häll en DL varmt vatten i ett glas och tillsätt 0,5 tsk bakpulver. Om bikarbonatet börjar reagera direkt (bubblar och låter), är det OK.

Svullna påsar med bakpulver vill man inte ha!

Pannkaksmix

Den här blandningen ska också hålla väldigt länge. Det finns inte mycket ingredienser som kan skada dig om de blivit dåliga. Ingredienserna är ofta bakpulver eller bikarbonat (för att skapa luftiga skapelser), torrmjölk (vilken kan smaka härsket) och mjöl.

Hur skyddar jag bäst livsmedlet?
De värsta fienderna är fukt (och värme samt ljus till viss del) då dessa faktorer startar en kemisk process i livsmedlet vilket gör att det förlorar sin kraft på sikt.
Rekommenderade förvaringsmedel är:

  • Glasburkar med skruvlock
  • Mylarpåsar

Ska jag använda syreabsorbenter?
Nej. De hjälper inte då bakpulvret i mixen inte påverkas negativt av syre.
Faktum är att järnet i syreabsorbenterna kan reagera med bakpulvret och förstöra det. Dock rekommenderas det att använda fuktslukare (silica gel).

Hur vet jag om min pannkaksmix går att använda?
Gör en liten portion smet, tillsätt en tesked vinäger till smeten. Vänta i fem minuter – om du ser bubblor i smeten är den OK.

Har du erfarenheter att dela med dig av när det kommer till förvaring i mylarpåsar med syreabsorbenter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *