Börja Preppa del 3

I förra avsnittet avhandlade vi vikten av att ha hopp. Hopp för sin förmåga att klara sig ur allvarliga situationer och hopp inför framtiden. Nu lämnar vi dock det teoretiska planet och slänger oss in i två av punkterna i överlevandets 3-regler.

I detta avsnitt av ”Börja Preppa” pratar vi nämligen om de kritiska tre minuterna som vi klarar av utan syre och de tre timmarna som vi kan överleva utan skydd för elementen i händelse av kyla, nederbörd eller värme.

Syre är såklart svårt att preppa för och därför fokuserar vi vår dialog kring vad för skydd vi kan använda för att minska risken att förstöra våra andningsvägar och lungor. Sedan går vi över på hur vi kan skydda oss mot det lynniga, opålitliga vädret som vi har i vårt land.

Skydd är väl det som kan tyckas väga tyngst i detta avsnitt och därför går vi igenom både hur man med enkla medel kan förbereda sig genom att ha med sig rätt utrustning, ha p sig rätt typ av kläder men även hur vi kan skydda oss i hemmet under kyla och värme.

Avsnittet kan du lyssna på nedan, men självklart hittar du både podden och alla avsnitt här:

Sköt om dig, preppa lugnt och glöm inte vattnet!

En reaktion på ”Börja Preppa del 3”

 1. Tack för intressanta resonemang. Några saker när det kommer till syre (3 min).

  Det är kanske så självklart att man inte tänker på det, brandvarnare och brandskydd, för att vi ska hinna rädda oss när det brinner och inte bli innebrända, exempelvis i sömnen.

  En annan sak jag saknade under syreområdet, men som ni lyckades komma in på i den senare delen kring skydd mot elementen, och framförallt att tänka på vid strömavbrott, när man inte har för vana att elda eller använda gaskök, och om man gör så inomhus, sörj för god ventilation. I normalfallet bildas koldioxid vid förbränning, men vid ofullständig förbränning när syret förbrukas och inte finns i samma omfattning bildas kolmonoxid (som är helt luktfri och färglös) av vilken man, beroende på koncentration, först blir medvetslös och sedan dör.

  Något man också kan förbereda tankemässigt är hur man stänger av ventilation, alternativt täcker för ventilationen om VMA inträffar när den närliggande industrin, lagret med kemikalier eller liknande brinner och vinden ligger på.

  En självklarhet för de flesta, men ett tips i vardagspreppingens anda, flytväst på sjön och havet. Vi andas mycket dåligt i vatten även om det innehåller syre.

  När man sitter i bilen, kan en liten kombinerad glaskross/bältesskärare rädda den otänkbara situationen om bilen hamnar under vatten i ett vattendrag/översvämning då man inte kan ta sig ut genom dörren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *