Motion 1
Det här med beredskap handlar ju som bekant om att skaffa förutsättningar för att klara olika typer av påfrestningar. Ofta glömmer man att preppa kroppen, det vill säga att ha en grundfysik som orkar möta olika utmaningar.
Den fysiska förmågan och uthålligheten är en förutsättning för allt annat vi gör inom prepping. Man kan ha en BOB (bug out bag), men vad hjälper det om man inte orkar bära den? Man kan ha planerat en alternativ färdväg hem till fots i minsta detalj, men vad hjälper det om man inte orkar gå hela vägen? Så i detta avsnitt ska vi titta närmare på motion och att preppa kroppen.
I en samhällsstörning eller kris kommer det att ställas högre krav på den fysiska förmågan och man kommer förbränna långt fler kalorier än i normalläget. Vardagens rutinmässiga bestyr blir i en kris till utmaningar och kräver mer ansträngning än tidigare. Att bära ved till matlagning eller kånka vatten från vattentankbilar är tungt. Att transportera sig till fots långt kan vara himla besvärligt om man inte är van.
Tro nu inte att ett gymkort är den enda lösningen. Nej, spara pengarna till konserver, vattendunkar eller nödradio. Det finns så många billigare sätt att få in motionen som en del av vardagen. Man kan kliva av tåget eller bussen någon eller några stationer tidigare och promenera sista biten. Ta cykeln till skolan eller jobbet. Ta trapporna istället för hissen. Eller varför inte promenera till affären och packa matvarorna i ryggsäcken när du ska veckohandla? Detta är en bra början.
Förutom att stärka kroppen ger motion också positiva effekter på den mentala hälsan. Vi mår bättre av att träna, det är ingen nyhet för de flesta.
Att motionera och hålla sig frisk och stark är inte bara till nytta för en själv, utan även för ens nära och kära. Såklart vill vi orka hjälpa andra i en kris.
Att göra:
- Börja med att ärligt utvärdera ditt nuläge. Vad orkar du med idag?
- Vad behöver du orka i ett läge av kris? En viss distans att promenera? Bära vissa saker?
- Hur behöver du träna för att bättra på din fysiska förmåga? Gör en plan.
- Börja träna och öka belastningen långsamt för att undvika skador.