Let’s have a Prepper-Sportlov!

Har du tagit ditt förnuft till fånga och struntat i att beställa den där stugan i fjällen? Är du livrädd för att behöva tillbringa en vecka tillsammans med skrikande barn som ständigt behöver mer skärmtid och ställer orimliga krav på dig att du ska underhålla dem?

Oroa dig inte, vi har självklart tips på hur du dels kan få ut familjen i naturen, dels stärka er familjs beredskap och på köpet lära känna varandra bättre. Precis som förr i tiden!

Dagens ungdomar har förmodligen två olika sorters sportlov som de är vana vid, lite beroende av föräldrarnas intressen. Antingen handlar det om långa resor till orter med pudersnö och stökig After Ski eller så blir det ett E-sportlov med näsan klistrad framför skärmen i sann Fortnite-, Minecraft-, eller Call of Duty-anda.

Men vad gör föräldern som inte vill bidraga till att riskera ökad smittspridning, men samtidigt inte vill sitta rastlös i ledigheten samtidigt som barnen bränner dagarna stillasittande framför datorn eller konsolen?

Lägg pengarna på friluft istället – tälta!

Om du varit duktig och sparat undan pengar till en sportlovsresa som inte blev av, investera den istället i vinteranpassad friluftsutrustning istället. Ett stort tält som rymmer hela familjen, mjuka liggunderlag, varma sovsäckar och ett rejält friluftskök lär pengarna definitivt räcka till.

Planera sedan helgen eller några vardagar ute i ”fält”. Tänk på att vatten och mat ska räcka, se till att upplevelsen blir angenäm även om det är kallt. Bege er ut i skogen där ingen annan befinner sig. Leta vildved, elda, laga mat över öppen eld, lev på naturens villkor. Stoppa undan era och barnens telefoner. Se till att ha tråkigt och observera sedan barnens förmåga att efter några timmar eller en dag, finna glädje i saker runt er.

Involvera familjen i beredskapsleken

Testa att slå av internet, elektriciteten och stäng av värmen. Lek elektricitetsbortfall och be alla att fundera på (och anteckna) saker som inte längre fungerar. För bekvämlighetens skull kan ni självklart låta vattnet fungera ändå, det ska ju vara en slags trevlig semester trots allt.

Rotera matförrådet och ät av maten som ni har lagrad. Tillaga den utan el. Testa alla grejer som ni har köpt för att kunna leva ett drägligt liv även om elektriciteten försvinner. Kolla vad alla tycker om maten och anteckna det som inte funkar rent smakmässigt. Observera hur mycket som går åt, både när det gäller mat och till exempel gaspatroner till gasköket.

Umgås som förr i tiden

Oavsett om du har stängt av elektriciteten eller stuckit till skogs, är det bra att hitta på saker eller aktiviteter som samlar familjen. Kanske handlar det om att spela kort i lägereldens sken, kanske monopol i mörkret där alla har varsin pannlampa. Det viktigaste är att samlas, umgås och trivas ihop. Utan lysande skärmar, utan Netflix, utan internet. Bara lite gammal hederlig samvaro!

Knepa och knopa

Om ni ändå föredrar att hålla er inomhus, finns såklart många andra nyttiga, pilliga och roliga saker som ni kan roa er med. Varför inte leta upp några användbara knopar på internet som ni kan lära er? Att lära sig knopar kräver egentligen inte så mycket; en bit paracord eller annat rep, en smula tålamod och samarbete.

Hitta gärna knopar som är relevanta för er och som kan vara nyttiga för er situation. Det kan röra sig om allt från att fixa den ultimata knopen för att spänna upp tarpen på din ”ridge line” till att fästa reflexer på barnens ryggsäckar.

Laga kläder

Om det är något som behövs idag och i morgon, oavsett om vi har ett normalläge eller en apokalyps framför oss, är det att åter lära oss hur vi lagar kläder. I dag slängs alldeles för mycket klädesplagg för att de gått sönder, spruckit eller blivit för små.

En vecka är en väldigt lång tid för att lära sig något gammalt eller nytt. Varför inte leta upp symaskinen som stått i garderoben och samlas framför den för att sy upp byxor, laga trasiga jeans eller skapa helt nya klädesplagg? Tillsammans blir det en rolig stund, oavsett ålder på barnen och föräldrarna.

Promenera eller vandra

Om du vill röra på dig men ändå inte vill övernatta i skogen, kan en dagsvandring vara på sin plats. Eller åtminstone en rask långpromenad. Varför inte börja dagen med en tur runt närområdet för att se till att frukosten smakar extra bra?

Kanske tar ni äventyrstjuren vid hornen och beger er ut på en heldagspromenad? Ännu bättre. Se bara till att klä er varmt, att ha ryggsäckarna fyllda med saker som gör det trevligt, varmt och trivsamt under tiden, inte minst under rasterna!

Har du mer tips på ett lyckat prepper-lov? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *