Att uppgradera samt rädda sin tändare

Du som har följt vardagsprepping ett tag, vet ju att vi inte använder vanliga tändare speciellt ofta. Men det beror ju inte på att vi tycker att de är dåliga eller förkastliga, utan för att vi föredrar att lära oss eldskapande på ett så grundläggande sätt som möjligt.

Självklart har vi med oss tändare i packningen när vi går ut och nu tänkte vi visa hur du kan uppgradera din ”vanliga” Bic-tändare till en riktig prepper-tändare samt hur du går tillväga om den skulle bli blöt och sluta fungera.

Gör din egen prepper-tändare

För att skapa en egen prepper-tändare, kan du med enkla medel, och inom loppet av några få minuter, nå i mål. Du behöver egentligen bara en Bic-tändare med tändstålsmekanik (alltså inte de som klickar), en tång och lite silvertejp.

Börja med att ta bort barnskyddet från tändaren med en tång eller något annat som du kan använda för att bända bort metalldelen med. Anledningen förklaras i videon nedan, men bygger på att

  • Vi är inte barn
  • Det är lättare att få till en låga om du är kall om händerna om skyddet är borttaget
  • Tändaren är enklare att få torr i händelse av en vattenolycka

När detta moment är klart, återstår att vira silvertejp kring bottendelen av tändaren. Silvertejpen har många användningsområden, bland annat:

  • Det går att riva av en bit för att använda som tändmedel till en eld
  • Allt går att laga med silvertejp (förutom ett brustet hjärta)
  • Det gör att tändaren flyter i vatten

Torka din blöta tändare på mindre än 30 sekunder

Om det nu skulle vara så att du tappar din tändare i vatten, eller om den blir genomblöt av någon annan anledning, ska du inte bli deppig för det. Det är nämligen väldigt enkelt att få den torr och brukbar igen!

  1. Skaka den våldsamt för att få bort det mesta av vattnet
  2. Blås hårt, kort och intensivt mot den delen där lågan brinner
  3. Torka kanter och cylinder med din tröja
  4. Dra tändcylindern mot byxbenet framåt flera gånger i hög hastighet, detta gör att återstående vatten förångas av värmen som bildas av friktionen

Vi hoppas att du har nytta av dessa små tips i din vardag eller i din prepping. Glöm inte att prenumerera på Youtube-kanalen för fler tips och galenskaper!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *