Min krispärm Del 3 – Realistiska kriser

När jag skrev del 2 i krispärmen, förstod jag inte att jag hade gjort ett misstag. Allt i den delen handlar nämligen om det som jag tyckte hade störst risk för att inträffa; ett stort strömavbrott. Vad jag inte hade tänkt på då, var att kriser kan handla om precis allt; en gasläcka, eld, strömavbrott, oroligheter i samhället och så vidare.

Det är såklart viktigt att ta en ordentlig funderare på vad som kan hända, vilka kriser som verkligen riskerar att kunna inträffa. Det är också viktigt att ha stolpa upp dessa händelser och ange dem som ”kapitel” på första sidan (ditt index). En panikslagen människa har inte tid att läsa igenom en halv roman för att läsa om hur gasen stängs av i en lägenhet. Personen behöver en väg framåt och tydliga instruktioner i hur den ska handskas med situationen.

Ett exempel på hur vårt index ser ut (och tillhörande ”kapitel”) finner du nedan. Men det är viktigt att du dokumenterar din lägenhet, ditt hus eller din omgivning för att se till att informationen är relevant för dig och din familj.

1. Gasläcka i huset ellet lägenheten

Om ni känner att det luktar gas eller om ni behöver stänga av gastillförseln:

  1. Öppna ventilen till vänster om spisen (den sitter ovanför strömbrytarna till takljuset).
    Den går att dra ut med händerna eller en tång. Dra rakt ut.
  2. Nu syns gasledningen och en ventil som går att stänga av
  3. Gå till garderoben och dra ut verktygslådan (den är blå och står på golvet). Öppna den genom att dra handtagen från varandra
  4. I bottnen av lådan finns en tång (polygrip) med handtag i gummi och ett huvud som påminner om en anka
  5. Öppna handtagen på tången och för det yttersta handtaget nedåt för att öka storleken på tångens huvud. Två steg nedåt borde räcka
  6. Använd tången för att vrida ventilen i köket framåt (mot väggen). Fortsätt tills du inte orkar mer.
  7. Gasen är nu avstängd

2. Elavbrott

Under den tid (snart 15 år) som jag har bott i huvudstaden, kan jag bara minnas ett fåtal elavbrott och har därför vant mig av helt vid tanken på vad som kan hända vid ett sådant. Men i och med att mitt medvetande har vaknat till liv, har jag insett att ett omfattande strömavbrott är ett av de största hoten vi har i dagsläget.

I princip allt som vi förlitar oss på i samhället, är nämligen beroende av elektricitet; internet, ljus, betalningar, vatten, värme och gas. Allt som du använder dagligen. Samtidigt som vi är hopplöst beroende av att vi har tillgång till elektricitet, har något blivit oerhört fel i vårt land.

Vår inhemska produktion av el har börjat sina på grund av ekonomiska intressen och en felriktad miljöpolitisk debatt, om jag får tyda det jag läser i media.

OK, stycket ovan kanske inte behöver hamna i krispärmen direkt, men det ger en blick in i varför jag ser detta som ett högst möjligt scenario.

Vid ett omfattande strömavbrott är det alltså en hel del vitala delar i infrastrukturen som förmodligen kommer att sluta fungera:

  • Vattentillförsel
  • Ljus (åtminstone på kvällen)
  • Kommunikation, alltså:
    • Internet
    • Mobilnätet
    • TV
    • Telefon (om du inte har ett ”gammalt” telefonabonnemang)
  • Värme (om du inte har vedeldad panna)

Se till att dokumentera dina eller era lösningar på ovanstående problem. Var övertydlig!
Vattentillförseln tog vi upp i del 2 men när det gäller de andra viktiga sakerna kan det se ut enligt nedan:

Ljus

I lägenheten finns följande ljuskällor:

  • Pannlampa: ligger i den vänstra lådan i datorbordet, batterierna är fastsatta med en gummisnodd utanför batteriluckan. Det är två stycken fingerstora batterier som ska sättas i med pluspolen åt samma håll. Luckan är av gummi. Sätt pannlampan på huvudet och tryck på den lilla gummiknappen längst upp på lampkroppen. Första trycket för strålkastare, andra för svagare inomhusljus, tredje för samtliga lampor och fjärde för blinkande.
    Batteriet i lampan räcker i cirka 3 timmar.

    Den använder samma slags batterier som vår sons radiostyrda bil. Kontrollera den ifall batterierna tar slut.
  • Lampa som kan laddas med vev och solceller: ligger i den vänstra lådan under sonens säng. På den ena kortsidan finns tre knappar: en för strålkastare, en för rödljus och en för arbetsbelysning. Varje knapp har tre lägen: ett tryck för full effekt, två tryck för lägre effekt och tre tryck för blinkande ljus.
    Lampan kan laddas genom att veva eller genom att placeras i solljus (den lite skrovliga ytan uppåt).
    Batteriet i lampan räcker minst i 13 timmar.
    Det finns även ett USB-uttag som går att använda för att ladda andra enheter som till exempel telefonen.
  • Nödradio: ligger i den vänstra lådan under sonens säng. Den har även ficklampa som aktiveras genom att trycka på gummiknappen på ovansidan längst fram.
    Batteriet räcker cirka 10 timmar.
    Radion kan laddas både med vev och solljus. Det finns även ett USB-uttag som går att använda för att ladda andra enheter som till exempel telefonen.
  • Ljus: i skåpet med mediciner, på tredje hyllan finns ljus att tända
  • Tändstickor: i burken ovanför mikrovågsugnen finns tändare och tändstickor att tända ljuset med. Använd i första hand tändare.
    Tändstickor och tändare finns även i matlådan som står på den näst högsta hyllan ovanför där mina skjortor och byxor hänger.

Upprepa ovanstående genomgående sammanfattning när det kommer till kommunikation och värme. Varje hushåll är unikt och annorlunda. Mina anteckningar är bara ett exempel på hur det kan se ut i en krispärm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *