Preppa vad du äter och ät vad du preppar. Eller?

När vi pratar om att preppa matvaror så hör jag ofta ”preppa vad du äter och ät vad du preppar”.

Jag kan förstå grundtankarna kring detta men jag personligen köper inte resonemanget av ett antal olika anledningar.

För det första så lagar jag väldigt mycket mat från grunden och lägger ned tid på att det jag lagar ska bli gott. Äter vi köttbullar, kokt potatis, sås och grönsaker till det så gör jag både köttbullarna och såsen från grunden.

Det andra som talar mot detta är att när jag lagar mat, använder jag ofta två eller tre plattor på spisen och kanske även ugnen. Att göra detta vid en kris är i mina ögon ogörligt då det blir besvärligt att ha igång ett flertal gaskök samtidigt. Det blir ett slöseri med gas eller annat bränsle. 

Att förvänta sig att man kan äta samma saker vid en kris och tillaga det på gas- eller stormkök blir med den maten jag lagar till vardags omöjligt. Lagar jag för omständlig mat till vardags eller är det många som inte lagar mat från grunden utan använder halvfabrikat eller köper färdiglagat och bombar i mikrovågsugnen? Jag har inget svar på det utan är mer ute efter att folk funderar och tänker över sin matlagning både till vardags och hur de tänker kring det vid en kortare och framförallt en längre långvarig kris.

Mycket av det jag lagar till vardags utgår från kött i någon form där färs, fläskytterfilé samt ofta grytbitar av nöt utgör grunden. Att jag ska ha tillgång till detta i någon större mängd vid en kris ser jag som osannolikt även om jag kommer försöka få tillgång till det via någon form av byteshandel med närbelägna gårdar som föder upp köttdjur.

Som ersättning till dessa preppar jag olika former av köttkonserver där en av favoriterna är Borgens köttfärssås. Jag vet att det finns andra vegetabiliska proteinersättningar att köpa och jag har en del men det är inget vi tycker om och därför lagrar jag inte det. Vi får hitta andra varor som kan ersätta det färska kött vi använder till vardags halt enkelt.

Min prepp består annars mycket av havregryn, vete- och majsmjöl, ris och pasta. Pastan är till största delen av durumvete som har en rätt hög proteinhalt.

Jag måste passa på att berätta om min farmors brors besök i Sverige under Balkankriget. Han var här för att köra ner ett fordon som skulle användas som ambulans och som vi fyllt med nödhjälp till behövande. Innan han lämnade oss frågade vi honom vad han ville att vi skulle köpa till honom och hans familj. Hans svar lever kvar hos mig och ger en inblick gällande mat vid en större kris. Han svarade ”Vi tar tacksamt emot vad som helst som går att äta”. 

Blir en kris längre än en vecka kommer inte jag kunna laga vad vi äter till vardags och ambitionen att kunna göra det är väldigt låg. Jag har som ambition att vi ska kunna äta mat så att vi får i oss tillräcklig energi och jag vill även få till hyfsat god mat. Detta kan tyckas vara fel inriktning och kanske ett lite slöseri om jag eventuellt får kasta varor som blivit dåliga utan att de använts.

Men min prepp är en typ av försäkring som jag har för att jag ska klara sätta mat på bordet vid en längre kris. Inte klagar du om du inte behövt använda din beredskap för brand i hemmet eller du inte nyttjat din hem- eller villaförsäkring.  Du klagar inte heller på om du inte behövt använda ditt vilt-tillägg i din bilförsäkring. Försäkringar är inget vi vill använda men har dem för att klara oss så bra det går om något inträffar.

Så tänker jag! Tänker du annorlunda, är du mer än välkommen att starta en diskussion i kommentarsfältet nedan.

4 reaktioner på ”Preppa vad du äter och ät vad du preppar. Eller?”

 1. Hej
  Jag håller med dig till viss del .
  Men jag preppar det jag äter , jag skulle aldrig preppa linser , bönor , då jag inte äter det så finns det ingen anledning för mig att preppa det då det måste roteras (hatar att slänga mat) .
  Men skulle nog kasta mig över en burk bönor om krisen vore här och mina förråd börjar minska =)

  Testar mig fram just nu med att steka/grilla ”bröd”
  Igår testade jag mjöl , vatten , salt och grillade det över gasolspisen och det blev helt ok , men man vill nog ha smör till =)

  Idag öppnade Costco i Arninge (Stockholm) med väldigt mycket storpack konserver och allt mellan himmel och jord så det blev ett par veckors preppmat till inhandlat

 2. Instämmer helt. Vi har tre olika ”förråd”. Ett som roteras och som är skafferiet med cirka 1-2 månaders mat och ett där det som finns där har lååååång hållbarhet och som innehåller bönor, torkad majs, säd osv. Den maten är inget man skulle äta/orka äta annat vid en lång kris. Varför äta och rotera frystorkat, säd eller konserver med lång hållbarhet? Sen finns det en packad väska med nödmat att ta ifall man måste fly av något skäl. Så rotering är väl bra till viss del men i en riktig kris hade man behövt äta saker man inte äter annars. Då gäller det att ha kalorierna i lager för i skogen blir inte lätt att hitta dom.

 3. Kan på sätt och vis gå med på att matprepping kan ses på som en försäkring, men med den viktiga skillnaden att de flesta andra försäkringar, som t ex vilt-tillägget på bilen, inte är något fysiskt förrän den behöver användas. Det är bara ord på ett papper. Mat som man köper hem har kostat tid och resurser att framställa, packa och frakta och kan därmed inte alls ses på samma lättvindiga sätt enligt mig. Där känner jag att jag har nån slags skyldighet att använda maten så det inte blir onödigt resursslöseri. Försöker därmed preppa det vi äter och äta det vi preppar så långt det låter sig göras, åtminstone i den lite kortare tidshorisonten.

  Men har köpt mylar-påsar efter ert avsnitt om det, och har även köpt in sånt som vi normalt inte äter (pulvermos tex) som ska packas i dem och långtidslagras. Min huvudmålsättning är ju trots allt att familjen ska överleva, även vid en längre kris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *