Inlägget är nu uppdaterat med YouTube-video.
Nu för tiden är det lite mer sparsamt med inlägg här på bloggen vilket till stor del beror på ”vanligt jobb”, samt att mycket energi har lagts på podcast och YouTube-avsnitt. Och även om det här projektet kommer ta sig form i dessa medier också, har jag inte hunnit med att färdigställa dem ännu.
Så. Därför får ni hänga med i det skrivna ordet när jag delar med mig av detta nya spännande projekt. Häng med!
Under semestern fick vi möjlighet att träffa Mylar.se för att prata lite prepping, mylarpåsar (självklart) men också ett nytt projekt som vi på vardagsprepping skulle få prova; hydroponisk odling!
Det finns hyllmeter av litteratur, bloggar och instruktioner för hur detta fungerar. Men det grundläggande konceptet är att man inte odlar växterna i jord, utan i något som kallas för icke-organiskt medium (odlingssvamp). Sedan har växterna direkt åtkomst till vatten som antingen kan syreberikas via en pump eller genom att man har en del luft och flera delar vatten i sin odlingslåda.
Vad har detta med prepping och göra då? Jo, hydroponisk odling går att bedriva under årets alla månader och den funkar dessutom utmärkt att köra 100% inomhus om så önskas. Perfekt för lägenhets-preppern med andra ord!
Vi är precis i startgroparna (efter ett misslyckat försök i somras) och min tanke är att dela med mig lite gällande hur projektet fortskrider lite då och då. Tydligen ska det gå att odla en mängd olika grönsaker, bland annat:
- Basilika
- Chili
- Persilja
- Sallat
- Tomater
Men vi har börjat vår resa genom att sätta dill, ruccola, sallat, kinesisk gräslök, basilika, körvel och lavendel. Redan nu har vi insett att vi har startat för många fröer, men som alltid, lär vi oss av våra misstag.
Själva starten sker i något som kallas plantskolan. Där ”sås” fröerna i svampkuber som sedan läggs på en bricka med mängder av hål i. Under brickan finns ett kärl som fylls med vatten. Här får fröerna ligga tills de gror rötter. Varje svampkub som vi använde, blötte vi ordentligt med vatten innan vi tryckte i fröerna.
Plantskolan ska egentligen inte behöva något ljus initialt, eftersom det är först när bladen kommer fram som växten kan tillgodogöra sig energin från ljus. Men vi låter våra LED-ljusramper skina på småväxterna och fröerna ändå.
Så småningom börjar växterna dyka upp ur svamparna och redan efter fyra dagar när vi lyfter på brickan, upptäcker vi till vår förtjusning att ruccola-fröerna har utvecklat ordentliga rötter.
Nästa steg är stället där växterna ska få plats och växa till sig ytterligare. Vi kallar det tillväxtlådan och hit flyttar växterna när de har fått ganska långa rötter (cirka 3-5 cm). Det är här vi kommer till genialiteten gällande Mylar.se’s koncept. Istället för att fara iväg till en blomsterhandel och köpa ett kit för hydroponisk odling som kostar 600, 800 eller över 1000 kronor, åker du istället till IKEA. Där kan du köpa förvaringslådan Kuggis för 79 kronor.
Sen laddar du ned en borrmall för locket på mylar.se och använder en hålborr för att skapa en egen odlingslåda. Beroende på hur mycket du odlar, behöver du mellan 2-4 sådana här lådor. Jag kommer inom kort publicera en video på YouTube där jag visar hur vi gick tillväga för att komma igång.
Vi är nu i vecka 2 av vår omstart av odlingen och det sitter redan ett antal växter i tillväxtlådan. I plantskolan trängs fortfarande de som inte kommit igång lika snabbt.
Om du är nyfiken på självhushållning gällande sallad och andra växter, är det bara att hålla ögonen öppna här på bloggen. Vi uppdaterar löpande när något intressant händer 🙂
Vad roligt! Jag har odlat i petflaskor och det har fungerat väldigt bra.
Ja, det är verkligen kul att se hur snabbt ”de små liven” växer till sig och frodas! 😊
Hoppas på bra skördar framöver!