Recept: Tunnbröd i stekpanna

När jag gick igenom våra recept för bröd, upptäckte jag detta ljuvliga sätt att tillverka egna tunnbröd. Ur prepper-hänseende, är det ett bra recept eftersom alla ingredienser utan filmjölken är sådana som tål att lagras länge. Om du har tips på något som kan ersätta filmjölken, mottages dessa tacksamt!

Än så länge har jag endast testat att tillaga dem i stekpanna på gasspis, men jag är säker på att det funkar alldeles ypperligt även över eldslågor från till exempel en Hobo stove, en BioLite CampStove 2 eller annan värmekälla.

I ett prepper-scenario behöver du följande nödvändigheter:

  • Värmekälla för att steka
  • Stekpanna

Ingredienser (20-30 tunnbröd)

  • 5dl filmjölk
  • 1,5 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 1,5 L rågsikt

Tillagning:

Om du har en bakmaskin (och elektricitet finns tillgänglig), rekommenderar jag att du använder den. Ta annars fram en rejält stor bunke för att blanda allt i.

Blanda ihop salt, bakpulver och rågsikt. Tillsätt sirap och filmjölk och knåda ordentligt tills du får en ganska hård och kompakt men ändå rejält kletig deg.

Mjöla ett bakbord, en brödkavel och dina händer. Dra bort en bit deg som du rullar ihop till en boll (lite mindre än en tennisboll). Arbeta med händerna ut bollen till en platt skiva deg som du lägger på det mjölade bordet.

Kavla ut degen (försök att behålla cirkelformen) så att den blir pannkakstunn – vänd den flera gånger i mjölet så att den inte fastnar i bordet. Kontrollera att storleken passar i stekpannan som du skall använda.

Upprepa proceduren tills all deg är slut. Värm upp stekpannan (inget smör eller matfett!) på lite högre än medelvärme.
Stek bröden ett och ett. Vänd på brödet när det börjar ”bubbla” ganska ordentligt.

Stek, stek, stek! Vi brukar ha såpass hög värme att det tar 1 till 1,5 minut per bröd innan det är dags för nästa.

Njut ett underbart tunnbröd, gärna som det är eller kanske med ett tjockt lager smör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *