Nu börjar vi närma oss slutet av månaden, och kalendern, Och det märks! Det börjar bli svårt att hitta på och finna saker att fylla luckorna med. Men jag står fast vid min initiala utmaning att skapa världens längsta julkalender – med 31 luckor!
Som tur är, har jag ju lyhörda, hjälpsamma vänner i mitt lilla prepper-nätverk. Vänner som har kommit med tips på vad jag kan ha i kalendern. Idag blir det därför @nissvik som får äran att gömma något bakom lucka 22!
Lucka 22: Egentillverkade tändmaterial
När man är ute i skogen och ”bara är”, finns det gott om trevliga saker som det går att sysselsätta sig med. Tipset som jag fick av Nissvik var att skapa två väldigt nyttiga ting som kan hjälpa mig om jag behöver få till en eld om förhållandena inte är optimala (läs; normalt svenskt väder, eller regn).
För att få till en eld i regniga förhållanden, kan det vara bra att vara förberedd med hjälpmedel som till exempel braständare, bomull och så vidare. Men tänk om de har tagit slut eller du har tappat ”eldlådan”?
Char Cloth
Jag har ingen aning om vad detta kallas på svenska, men i grund och botten handlar det om att skapa en förkolnad massa av bomull, jute eller linne. Genom att använda i princip samma process som för träkol, har du ganska snart skapat ett ämne som är enkelt att få fjutt på.
Se till att ha en fin lägereld inför skapandet av Char Cloth. Ta sedan en tät burk av metall (den ska vara lufttät bortsett från ett litet hål). Stoppa utvalt material i burken, se till att den sluter tätt och stoppa den sedan i elden. Nu kommer innehållet att förkolna. Håll koll på hålet i burken – när det slutar att ryka, bör processen vara klar. Ta ut ur elden och låt svalna. Transportera ämnet i en separat burk.
Fördelen med denna snillrika uppfinning är att den lätt fattar eld och att den brinner väldigt långsamt; perfekt för att starta en eld med!
Feather Stick
Den andra saken som du kan roa dig med, är att leta upp torr ved (vildved till exempel) och skala av barken. Klyv sedan veden i mindre pinnar. Ta en av dessa pinnar och börja karva så tunt som möjligt, så att du liksom bildar hyvelspån på pinnen. Men se till att de sitter kvar. Fortsätt processen om och om igen på nya ställen på pinnen. Till slut ska du ha en pinne som liknar en fjäder lite grann, se bilden nedan.
Fördelen med en Feather Stick är att de tunna spröten fattar eld lättare. Om du vill försäkra dig framgång och kanske bara har ett eldstål med dig, kan du kombinera de två uppfinningarna. Linda Char Cloth runt din Feather Stick så ökar du chansen för gnistorna att fastna i något antändbart.
Jag har provat att tillverka denna pinne ett antal gånger, men aldrig lyckats tända den med eldstål. Men nu ska jag ha som nästa utmaning att klara det, efter att jag har skapat Char Cloth och fuska med såklart! Mer om detta i ett framtida avsnitt.
Har du några sköna tips på ”fire starters” som går att skapa själv?
2 reaktioner på ”Preppingkalendern 22/12”