Recension: Är du förberedd?

För många är Lars Wilderäng ett namn som förknippas med förberedelse. I hans roman Stjärnklart fick vi följa ett Sverige i totalt förfall efter att all elektricitet försvunnit abrupt. Jag slukade första boken (och hela serien) glupskt och fick en insyn i hur sårbara vi är utan el i dagens samhälle.

Boken var en del av mitt uppvaknande och min resa i förberedelse och därför blev jag väldigt nyfiken på hur den prepper-fokuserade ”Är du förberedd?” skulle påverka mig. Tillsammans med hustrun Lena har den skönlitterära författaren skapat en guide för den normala, svenska preppern. En guide som förvånar och utökar vidden av förberedelse, åtminstone för mig.

Förberedelserna som hänvisas till i verket kretsar kring grundpelarna inom överlevnad; tre sekunder utan hopp, tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten, tre veckor utan mat och tre månader utan medicin.

Varje avsnitt innehåller dessutom parets egna reflektioner om ämnet som berörs; något som jag uppskattar stort då övriga verk inom genren oftast förbiser detta. En verklighetsförankring är ofta mer värd än goda tips, varför upplevelserna som förmedlas får mig att tänka efter lite extra.

Det är uppenbart att boken har varit en resa i självreflektion och dokumentation av egna upplevelser. Det vanliga, skönlitterära flytet från Lars tidigare verk kommer och försvinner som vågor i havet. Med detta sagt är innehållet aldrig tråkigt, tvärtom är det högintressant för mig som någorlunda erfaren redaktör att känna av parets diskussioner och samarbete i detta projekt. Det lyser liksom igenom på något sätt mellan raderna.

Boken briljerar i avsnitten som kretsar kring det mänskliga psyket och hur enkelt vi manipuleras eller påverkas, oavsett om det handlar om personlighetsförändringar som hungrig eller som mottagare av desinformation. Propaganda och missledande information hör inte bara till öststater eller andra världskriget – vi utsätts för det varje dag och det påverkar oss mer än vad vi tror.

Jag uppskattar även de exempel från verkliga händelser eller kriser som hänvisas till. Det är alldeles för enkelt att låta hjärnan klassificera ett scenario som ”overkligt” eller ”osannolikt” när det kommer till kriser. Men när paret Wilderäng hela tiden knyter an till händelser som har inträffat i närhet, blir scenariorna mycket mer realistiska.

Jag vill minnas att jag har läst att denna bok passar bäst som ett nästa steg i förberedelse efter att du har läst någon grundläggande dito. Och i detta avseende håller jag med till fullo. Boken ger nämligen mig som årsgammal prepper insyn i helt nya sätt att tänka; sätt som är förankrade i parets verklighet. Detta uppskattar jag mycket och jag är glad att jag plöjt igenom ett antal andra verk tidigare.

Men för nybörjar-preppern finns också mycket att hämta då vi redan i början får en hel del pekpinnar som visar på rätt väg att gå. Vägen som börjar med fokus på det nödvändigaste snarare än alla coola prylar.

Kort och gott är denna bok ett absolut måste för dig som är nyfiken på prepping, eller som behöver nya idéer och nya synsätt på krisberedskap. Lars och Lena levererar i sitt samarbete ett familjärt och odramatiskt sätt att stärka sin befintliga beredskap eller att komma igång med det rudimentära.

Betyg: 4/5 tändstål.
Boken kostar cirka 200 kronor och finns bland annat att köpa från Bokus, Adlibris och hos The General Prepper.

En reaktion på ”Recension: Är du förberedd?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *