Recension: Hultafors Fritidsyxa [Jula]

Det var inte många dagar sedan @jespervarn lade ut ytterligare ett av sina härliga, långa Twitter-inlägg. Den här gången handlade det om en billig yxa från Hultafors som Jula saluför.

Eftersom sonen har överlevt dryga sex veckor i karantän och skött studierna hemifrån, och dessutom skrivit samtliga prov (i skolan) med gott humör, ansåg jag att han skulle belönas med en alldeles egen yxa.

Jag har länge sneglat på Hultafors Premium Ågelsjön som jag hittade hos The General Prepper. Men eftersom jag är smålänning, lät jag valet falla på den lite billigare varianten som Jula har i lager; den är ändå hälften så dyr…

Under tiden som sonen skrev sitt fysikprov, stressade jag iväg och köpte yxan som han sedan skulle få som present. Under förra helgen passade vi på att ta med oss den för att testa och umgås med.

Till att börja med, måste jag villigt erkänna att hantverkskvaliteten känns tydligt, även om detta är en massproducerad variant för en stor kedja. Handtaget upplever jag som skönt, både när jag håller långt bak i ”klyvläget” men även närmare yxhuvudet då jag vill göra finjusteringar.

Yxhuvudet känns lagom tungt och robust för att klara av sin uppgift och trots att hela yxan bara väger 600 gram, känns den kraftfull och villig att avverka trä.

Maxi använde den för att betvinga döda trän och jag använde den för att finhacka träbitar som passade bra rent storleksmässigt till vår BioLite CampStove 2. Oavsett ändamål, känns det som att yxan inte kommer att svika oss i första taget. Allt känns robust och väl tillverkat när det kommer till hantverket.

Sen är vi ju nybörjare när det kommer till det mesta inom friluftsliv. Men jag tror ändå att den här Hultaforsyxan kommer att vara med oss ganska länge. Och lämna en önskan efter fler kvalitetsverk från det stolta, svenska Hultafors!

Betyg: 4/5 tändstål
Pris: 399 kronor
Produkten finns att kika på här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *