BioLite CampStove 2: En ny chans

När vi i höstas recenserade BioLites lilla eldstad, var vår känsla att det var ett lite krångligt vildmarkskök som vi testade. Vikten låg runt ett kilo, enheten krävde toppmatning och batteriet verkade inte suga åt sig så mycket energi som vi önskade.

Men efter det att vi publicerat recensionen, hörde en del BioLite-ägare av sig (bland annat Andreas från offgrid.se) och berättade att vi hade utvärderat enheten under allt annat än idealiska förhållanden. Därför beslutade vi oss för att ge BioLite CampStove 2 en chans till.

Så under en underbar söndag, vilken gick i vinterns tecken, packade vi upp CampStove 2 igen och utmanade den att koka vatten till sonens efterlängtade chokladdryck. Förutom en del missöden att få igång elden, skulle det visa sig att det faktiskt spelar stor roll hur vi använder underverket.

Denna gång följde vi alla Andreas tips; vi använde torrt bränsle (mestadels), hade något att koka på toppen samt lät enheten själv reglera fläktens hastighet.

Vattnet kokade såklart upp på nolltid eftersom det bara rörde sig om en kopp. Men det som var så intressant var att batteriet under en halvtimme laddades upp från två ”pluppar” på displayen till fyra och en blinkande femma.

Att förstå hur uppfinningen är konstruerad är alltså viktigt. Det gäller att ha något ovanpå ugnen (jag antar att detta gör att värmen inte flyr lika snabbt), samt att inte tvinga ur onödig energi med fläkten eftersom det hindrar laddningsprocessen.

Sammanfattningsvis vill jag påstå att den extra vikten inte längre spelar så stor roll eftersom jag vet att jag bär med mig ett relativt kraftigt batteri som jag dessutom kan ladda med eld. Som ni ser i videon, passar dessutom ett kokkärl från Trangia ganska perfekt ovanpå enheten, det gäller bara att vara en smula försiktig.

Nytt betyg efter denna andra chans blir 4/5 tändstål – klart användbart!

Vi använder fortfarande den enhet som vi har fått låna av General Prepper som säljer den för 1499:-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *