Preppingkalendern 6/12

Eftersom det snart är andra advent, spinner vi vidare på temat kring värme och trygghet. Förutom att skydda sig mot kyla och väta, är det minst lika viktigt att kunna skapa värme både inomhus och utomhus.

För mig och sonen har i princip varje eld detta år tänts med hjälp av tändstål, men det finns ju betydligt enklare sätt att sätta fyr på antändbart material.

Lucka 6: Tändare och tändstickor

Människan har sedan upptäckten av eld, utvecklats, mått bättre och levt längre. Det är svårt att tänka sig hur vi kunde överleva innan vi lyckades tämja elden och använda den till att laga mat, lysa upp grottan och framför allt att värma sig kring den.

I dag finns det produkter för att tända eld i de flesta butiker vi besöker dagligen. Vanliga tändstickor och ”engångs”-tändare kan vi köpa för en tia eller mindre och det finns dessutom speciella tändare för mängder av användningsområden.

Förutom att det är en god idé att ha en del av dessa artiklar hemma för att kunna tända ljus, en brasa eller kanske en eld, fyller även produkterna en viktig del om vi ser några månader framåt under en kris; byteshandel.

De stackare som har kallat dig galning och olyckskorp lär inte ha ett lager av tändare hemma. När den där enda Bic-tändaren slutar väsa ur sig sin gas står kompisen helt utan möjlighet att tända sina värmeljus. Men kanske har personen någonting som du behöver? En tändare eller en tändsticksask står plötsligt väldigt högt i kurs…

”Engångständarna” är visserligen billiga att köpa, men för den seriösa preppern finns såklart mängder av alternativ:

  • En ”Jet lighter” eller gaständare – bra för att tända under blåsiga förhållanden. Den går dessutom att fylla på med ny gas
  • En Zippo-tändare – också den bra vid blåsiga förhållanden. Fylls på med tändarbensin. Kräver visst underhåll
  • Braständare (de där med lång arm) – bra för att slippa bränna sig om du ska tända eld på papper under virket. Ofta med möjlighet att fylla på med gas

Tips: om du har en Bic-tändare i din EDC kan du vira några varv med vävtejp runt den så får du bättre grepp och även lite vävtejp som går att använda om nöden kräver!

Hur många tändare har du i prepperförrådet?

En reaktion på ”Preppingkalendern 6/12”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *