Recension: Sandberg Solar Charger 21W 2xUSB+USB-C

Det här är en enhet bestående av solcellspaneler och en powerbank som levereras i ett kraftigt tygfodral. Det går enkelt att vika ut de tre solcellspanelerna. Den inbyggda powerbanken märks inte av på designen alls, vilket är uppskattat. Hela paketet är, enligt tillverkaren, vattentåligt.

Laddningsdelen består av 4st uttag (2st USB-A utgångar , 1st USB-C ut/in och 1st USB micro-ingång). Uttagen har ett gummiskydd för att skydda mot regn och väta. Det är lätt att ta bort och sätta dit och sitter inne i en ficka med dragkedja för att kunna ladda enheter ”on the go”: fäst panelen på ryggsäcken eller liknande, sätt i laddsladd i något av USB-uttagen, anslut telefonen och lägg allt i fickan. Dra för dragkedjan och låt enheten ladda.

Enheten kan ladda powerbanken med 21W i bästa förhållanden, men enheter som ansluts laddas med som mest 18W.

Med hjälp av de tydliga LED-indikatorerna, har jag full koll på hur enheterna laddas men även hur bra solcellerna laddar. Detta gör att det är lätt att vinkla panelen så bra och effektivt som möjligt.

Batteribanken är på 10000 mHa och kan således ladda en modern telefon lite drygt två gånger. Den kan laddas både med hjälp av solcellerna men även via USB-C/USB-micro. Enheten har även genomströmmande laddning som de flesta Sandbergs-enheterna.

Enheten känns både lätt och stabil. Materialet känns hållbart och enheten är enkel att vika ut. Något som jag saknar här är att produkten inte har ben eller stöd när man ska vinkla den mot solen. Nu får jag istället leta reda på stöd och se till att vinkla den rätt.

Det går heller inte att få ut 21W till uttagen. Om du tänker ladda fler enheter samtidigt så delar dessa på effekten från solpanelen/powerbanken och laddningen tar längre tid.

Den genomströmmande laddningen fungerande relativt väl när jag testade att ladda powerbanken med solcellerna och samtidigt drev IKEA Strimsäv spotlights med powerbanken. Detta fungerade inte förrän solcellerna slutade att ladda.

Jag drar slutsatsen att det handlar om hur bra solcellerna laddar; så fort solen började lysa och laddningen gick från halvbra (gul) till grön (bra), släppte enheten igenom mer till lamporna/USB uttagen. Vid lägre effekt verkar den inbyggda powerbanken prioriteras.

Testladdning med solceller

Förutsättningar:

  • Söderfönster
  • Inomhus
  • Riktad mot söder och vinklades eller ändrades ej under dagen
  • 24 feb och vinter
  • Powerbanken varhelt tömd innan testet påbörjades
  • Stod från klockan 8:00 tills det blev mörkt

Panelen började indikera laddning direkt. Det krävs med andra ord inte mycket ljus för att den ska komma igång. Dock lyser den på ”Bad”, vilket innebär att ljuset inte är optimalt.

Hur mycket har laddats enligt dioderna efter en hel dag: 2 lampor lyser och det innebär mer än 50% så mellan 50 och 75% laddade den. Bättre än jag trodde faktiskt.

Tiden den klarade att driva 2st IKEA Strimsäv (1W 115 lumen spot) efter laddningen: 4h 36min och jag tycker nog att jag är nöjd med detta. Det var molnigt, panelen stod i fönster och riktades inte alls direkt mot solen utan stod rakt upp och mot söder.

När jag testade denna enhet var det februari och Sverige är inte direkt känt för sina soltimmar denna årstiden så solcellerna är inte optimalt testade därav.

Denna produkt finns bland annat att köpa hos The General Prepper. Enheten tillhandahölls av tillverkaren.

En reaktion på ”Recension: Sandberg Solar Charger 21W 2xUSB+USB-C”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *