Bröd har en lång historia i människans äventyr på moder jord. Enligt arkeologer och forskare, återfanns bröd som en viktig bas till näring så långt bak i vår tideräkning som sex- till åttatusen år före kristus. Alltså är det en näringsrik upptäckt som snart är uppemot tiotusen år gammal.
Personligen älskar jag bröd av hela min själ. Det finns inget så gott som att sätta tänderna i ett segt surdegsbröd med en rejäl klick smör på, och låta mig väl smaka.
I ett avsnitt av P3 Dystopia, lästes en berättelse upp där huvudpersonen kånkade på en stor säck mjöl. Vid tillfället förstod jag inte varför han var så glad över säcken, men nu när jag har forskat lite om bröd, förstår jag exakt!
Den som har mjöl, vatten och jäst i sitt hushåll under en kris, blir plötsligt bagare. Speciellt om denna person även vet om hur bröd och bakelser ska tillverkas. Vännerna torde bli många och inkomsterna relativt stora, oavsett om de räknas i pengar eller i anseende.
Men det behöver inte röra sig om en kris heller. Att baka bröd är ju väldigt ekonomiskt och du vet dessutom exakt vad som har använts i degen. Detta recept kostar cirka 30:- i rena ingredienser och räcker till 8, saftiga limpor. Jämför det med nybakat bondbröd på stormarknaden; det kostar minst lika mycket. För en limpa!
Jag har alltid gillat att baka eftersom jag tycker mycket om att förhålla mig till precisa recept. Därför tenderar jag till att vara en duktigare bagare än vad jag är kock. Men även om jag ännu inte är fullärd på långa vägar, tänkte jag dela med mig av de recept och de erfarenheter jag har förskaffat mig hittills.
I detta inlägg tänkte jag dela med mig av receptet på ett underbart ”Bondbröd” som min fru lärde sig under en kurs i matlagning. Jag snor det helt brutalt och delar med mig av mina erfarenheter hittills. Att baka bröd är inte bara att följa recept; det krävs en hel del försök innan det blir gott. Och detta bröd är riktigt, riktigt gott!
I ett prepper-scenario behöver du följande nödvändigheter:
- Elektricitet
- En rejäl hushållsassistent
- Ugn
Ingredienser (8 limpor bröd):
- 50 g jäst (1 paket)
- 2 kg Manitoba Cream-mjöl (glutenrikt vetemjöl)
- 2 l vatten
- 4 msk salt (helst grovt havssalt)
Tillagning:
Blanda jäst, vatten, salt och mjöl i en bunke till degblandaren eller hushållsmaskinen. Om du har en normalstor sådan, tänk på att ingredienserna måste få plats i den utrustning du har. Prova gärna med halva receptet när du börjar.
Kör maskinen på låg hastighet i början tills alla ingredienser är blandade ordentligt (cirka 1-2 minuter). Höj hastigheten till den maximala och slå degen i 7-10 minuter. Du kan sluta när du ser att den släpper från kanterna och har bildat en klump kring degkroken.
Jäs degen i en bunke (förmodligen samma som du bearbetat den i) i en timme.
Mjöla en yta rikligt (cirka 50 X 50 cm) och tippa ut degen där. Använd en degskrapa (om du har en sådan att tillgå) för att tippa ur och stjälpa upp degen på den mjölade ytan. Mjöla även ovansidan av degen ordentligt och stryk sedan försiktigt runt mjölet med handen.
Skär degen i lagom stora bitar med en degskrapa. Använd skrapan för att, tillsammans med händerna, flytta över degbitarna till en plåt (smord eller täckt med bakplåtspapper).
Sätt ugnen på 300°C eller så högt det går (i vårt fall 285°C). Låt limporna jäsa på plåt i 30 minuter.
Förbered en behållare med 2 dl vatten. Sätt in plåten med bröden i ugnen och kasta in vattnet på den nedersta delen av ugnen. Stäng dörren snabbt.
Grädda i 10 minuter på högsta värmen (285°C), sänk sedan till 200°C och fortsätt att grädda i 16 minuter till. Ta sedan ut bröden och låt svalna på galler, utan handduk.
Glöm inte att bjuda på ditt nybakade, underbara bröd!
Brödet blev fantastiskt gott och knaprigt. Måtten fick jag justera lite då degen blev alldeles för lös.