SVT:s serie Samhällskollaps

Torsdagen den 20 april släpptes det första avsnittet i SVT:s nya serie Samhällskollaps. I serien ska programledarna Felix Herngren och Camilla Kvarntoft leda oss och en panel genom en simulering av olika scenarier där Sveriges beredskap ska testas.

Simuleringen denna gång rör en hackerattack som slår ut det svenska betalsystemet. Vi får följa panelen i diskussioner som rör hackerattacken där en grupp snabbt tar på sig attackerna och de kräver en stor lösensumma. Panelen består bland annat av personer från polisen, MSB, Riksbanken, Svensk handel, media och som statsminister får vi i detta avsnitt se Carl Bildt.

Vi får följa panelens tankar kring vad de skulle göra om ett scenario som detta skulle inträffa. Scenariot byggs på efterhand och panelen får ta ställning till skeenden samtidigt som det vävs in intervjuer med olika personer.  Representanterna i panelen delar med sig av sina kunskaper kring ämnen som rör kontanter, kontanthantering och flaskhalsar i systemet. Vi får följa hur samhällets påverkas över tid när vi inte kan handla med kort och blir helt beroende av de kontanter som finns i omlopp. Problem lyfts fram i diskussionerna på ett sätt som fångar mitt intresse.

Camilla och Felix beger sig med MSB:s broschyr i handen iväg och handlar för de ska klara sig. Det fortsätter sedan till en prepperbutik (Överlevnadsbutiken) där vi får höra lite korta tips och se några prylar. MSB:s representant i panelen pratar sen med Felix om innehållet i en krislåda. Behovet av att alla som kan ska vara förberedda lyfts fram tydligt.

Vi får se Camilla besöka Andreas (Urvaken) – en prepper som vi haft som gäst i avsnitt av Vardagsprepping och Vardagsprepping Live. Camilla får se och höra Andreas berätta om hur han lever och hur han ser på riskerna för en samhällskollaps.

Den första delen av serien är i mina ögon sevärd. Programledarna för diskussionerna med panelen framåt på ett bra sätt genom att ge ordet till olika personer för att föra det framåt och de förefaller väl förberedda. Panelen går in för sina uppgifter med stor vilja och ibland hettar det till en del i diskussionerna vilket jag tycker är givande. Vi får en tydlig insikt i vilka problem som en större hacker-attack kan medföra och jag hoppas denna serie kan vara en ögonöppnare för flera personer i Sverige. Personligen kommer jag se på avsnitten i serien när de släpps och försöka lära mig mer.

Du kan kika på avsnittet via SVT Play här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *