Baka egna Digestive-kex

Nu är det dags att baka igen! Den här gången tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept när det kommer till Digestive-kex. Dessa kex skänker ju en känsla av lyx på något sätt, samtidigt som de är väldigt goda och smakrika.

Mitt recept ger en lite annorlunda karaktär på kexen dock, i och med att jag anser att smaken blir lite mer ”smörig”. Men här hemma föredrar vi dessa framför massproducerade.

Ingredienser

  • 0,75 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker (vi använder socker från rörsocker strö)
  • 0,5 tsk bikarbonat eller bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 50 g rumstempererat smör
  • 0,5 dl mjölk

Sätt igång ugnen på 200° C.

Börja med att finfördela havregrynen. detta kan du göra i en mortel eller med en mixer. Huvudsaken är att det blir mindre bitar. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke.

Häll i sirapen och smöret och blanda med en gaffel tills du får en smulig deg. Tillsätt mjölken och kontrollera degens konsistens. Den ska vara som en normal kakdeg; inte för klibbig och inte falla isär. Justera med mer mjölk eller vetemjöl efter behov.

Kavla ut degen på ett bakbord eller bord. Degen ska vara ungefär 3 mm tjock. Ta ett glas eller något annat runt och tryck ut kakorna som du sedan lägger på plåt med bakplåtspapper. Ta en gaffel och gör mönster i kexen om du vill.

Grädda i mitten av ugnen i 200° i cirka 10 minuter. Låt svalna utan plåt.
Här håller jag fortfarande på att experimentera med tiden för vår ugn. Om jag kör 8 minuter, blir kakorna för mjuka, kör jag 12 minuter, blir de lite för hårda. Så prova dig fram tills du har ett resultat som du är nöjd med!

2 reaktioner på ”Baka egna Digestive-kex”

  1. Från Google ”Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.”
    När du använder bikarbonat, så bör man ha något surt annars är risken att det smakar kemikalier, därför finns syran i bakpulver. Några droppar citron räcker eller byt ut mjölken mot filmjölk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *