Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 14] 

Att lära sig orientera med hjälp av en karta och samtidigt lära känna sin omgivning samt dessutom få se, uppleva och röra sig i naturen och miljöer du kanske inte röra dig i till vardags låter i mina öron verkligen som många flugor i en smäll.

Förra året testade jag på konceptet “Hitta ut”. Det är en aktivitet som Svenska orienteringsförbundet anordnar tillsammans med lokala orienteringsklubbar runt om i Sverige. Detta är inget nytt utan startade 2008 men har vuxit mycket och finns nu i riktigt många av Sveriges kommuner.

Orientering – Lär känna din omgivning 1

“Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. “

Så här beskriver de själva sin aktivitet på sin hemsida.

I min kommun Hässleholm fanns det förra året kontroller i Hässleholm, Bjärnum, Tyringe, Hästveda och Sösdala. Det fanns checkpoints inne i varje ort, i naturområden runt orterna och sedan ute på landsbygden. De ute på landsbygden är tänkta att tas under cykelturer.

När vi gjorde detta förra året fick vi syn på saker som funnits i vår närhet länge men som vi aldrig lagt märke till. Man lär verkligen känna sina omgivningar, lär sig orientera och får röra på sig väldigt mycket.

Kontrollerna har olika färger som visar på hur svåra de är att hitta och hur tillgänglig/otillgängligt de är placerade. Vissa av de svarta checkpointarna vi hittade förra året var verkliga utmaningar. Men vad härligt det kändes efter vi letat länge och kämpat för att ta oss fram till dem en lång stund!

Så här kan kartan se ut i telefonen där man registrerar checkpoint-koden

En checkpoint ute i naturen

Ytterligare en checkpoint ute i naturen

Vill du veta mer och få motion, lära dig orientera och lära känna din omgivning kan du läsa vidare på Svenska Orienteringsförbundets hemsida

Att göra:

  • Bege dig ut i ditt närområde, antingen med hjälp av ”hitta ut”
  • Se dig omkring, lägg märke till var nyttiga platser finns samt vilken bästa vägen är dit. Exempel på nyttiga platser är: kyrkor, sjukhus, vårdcentraler, polis, kommunhus
  • Gör till en vana att kombinera din dagliga motion med upptäckarlust och ett nyfiket, öppet sinne
  • Diskutera gärna med familj eller vänner om saker som du upptäckt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *