Vardagsprepperns guide till batterier del 2

I det första inlägget i serien om batterier, gick jag igenom de olika typerna av batteri som finns på marknaden och vad de innehåller – både när det gäller engångsbatterier och laddningsbara dito.

I detta inlägg tänker jag fokusera helt på de laddningsbara enheterna. Eller egentligen på de laddare som finns och hur man använder dem.

Vilken laddare ska man välja till sina uppladdningsbara batterier? En snabb laddare eller en som tar längre tid?
Här får man göra en avvägning, mina egna tankar kretsar dock kring att ha laddare som klarar 220V, 12V och ev USB-laddning för att ha så många möjliga sätt att få ström till laddarna jag kan.

Jag försöker dock undvika snabbladdare vid normal laddning till NiMh batteri. Dessa batterier är nämligen känsligare för snabbladdning och slits betydligt fortare.

Li-ion batteri är inte lika känsliga. Här går jag endast på kvalitén på laddaren och att den klarar fler laddningsmöjligheter (220V, 12V, USB).

På marknaden finns en uppsjö av olika märken på batteriladdare. Vad ni väljer för märken är upp till er, men se till att läsa recensioner och betyg på laddarna. Kontrollera så att laddaren är CE-godkänd. Många ficklampor har laddare som man kopplar till USB laddare, dessa är både smidiga och bra.

Laddare jag använder

AA/AAA:

 • Technoline bc 1000 – en väldigt smart och funktionsduglig laddare med många smarta funktioner. För AA/AAA
  (Jag skulle valt Technoline bc 700 idag då bc 1000 kan få problem med strömkontakten)
 • IKEA Vinninge – USB laddare för 2st AA/AAA Batteri. Klarar endast snabbare laddning. Har inga inställningsmöjligheter. Denna laddare använder jag endast i nödfall eller om jag är ute och behöver ladda 2st AA/AAA från Powerpack eller i bilen
 • Luxorparts multi charger 8 – USB laddare för 8st AA/AAA batteri.
  8 separata laddkanaler, tydlig laddnings LCD, uttag för både Micro-USB och USB-C på laddaren för strömmatning. Det medföljer endast en Micro-USB kabel. Har inte hunnit testa denna laddare så mycket än men den verkar fylla mina krav och blir nog en personlig favorit.

Li-ion :

 • Gyrfalcon All-88 – en mångsidig laddare med många inställningsmöjligheter. Klarar 220V och 12V. Laddar de flesta Li-ion batteri som finns på marknaden. Klarar 8 batterier åt gången. Klarar även AA/AAA /C/D
 • Nitecore digital D4 – laddaren som jag har haft längst. Klarar 220V och 12V. Den har få inställningsmöjligheter men är en pålitlig laddare som klarar de flesta Li-ion batterier. Klarar 4:a batterier åt gången. Klarar även AA/AAA /C/D
 • Purepower U1 USB Li-ion – en smidig liten laddare för USB. Har inga inställningsmöjligheter. Denna laddaren har jag i ryggsäcken för att kunna ladda Li-ion batterier från powerpack, i bilen och så vidare

Laddarna har jag valt för deras kopplingsmöjligheter till 220V, 12V och USB samt deras betyg. En del av laddarna har jag haft några år nu varför det kan finnas bättre på marknaden. Mitt tips är därför att söka upp och kolla recensionerna på laddarna ni är intresserad av. Tänk igenom hur du vill använda dina laddningsbara batterier och försök hitta en laddare som uppfyller dina behov.

Brandrisken med att ladda batterier

Att ladda batterier, oavsett vilken sort det är innebär en brandrisk. Du ska därför alltid ladda batterier med försiktighet!

 • Lämna aldrig ett batteri eller apparat utan uppsikt under laddning
 • Ladda aldrig batterier, mobiltelefon, dator, tablet, hoverboard, elcykeln eller något när du inte är hemma eller på natten när du sover.
  Just Li-ion batteri brinner explosionsartat och röken är extremt giftig

Vad kan man göra för att undvika olyckor?

 • Batterier under laddning blir varma. Tänk på att ej täcka över laddare/batteri
 • Ladda aldrig ett trasigt batteri
 • Ladda aldrig batterier/apparater med en trasig laddare eller trasig laddkabel
 • Ladda alltid batterier under uppsikt
 • Ladda alltid med en godkända laddare (CE märkning)
 • Kortslut aldrig batterier
 • Se till att alltid sätta batterier rätt i laddare och i apparater
 • Har aldrig batteri, speciellt Li-ion batteri, lösa i fickan

Olika länkar om batteribränder och risker vid laddning

En reaktion på ”Vardagsprepperns guide till batterier del 2”

 1. Bland laddare är Xtar ett märke jag kan rekommendera, bra pris/prestanda-förhållande, generellt bra betyg på laedningsfunktion.

  Den absoluta referensbibeln för tester av batterier och laddare är: https://lygte-info.dk/
  Lite plottrig sajt, men det finns knappt några lika tekniskt djupgående tester att finna, speciellt i den samlade mängden.

  Absolut superb säljare av batterier och dylikt, med väldigt bra priser, service och kompetens, är den nederländska smågrossisten NKON.
  ( https://eu.nkon.nl/ )

  För NiMH batterier rekommenderar jag antingen IKEA:s Ladda som ett prisvärt sätt att bygga volym, eller för långsiktigare kvalitet, Eneloops nya generation standardbatterier (inte pro eller lite) som efter 2000 laddningscykler har kvar 60% kapacitet, samt kan behålla 70% av laddningen under 10 års lagring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *