Fatwood som eldstartare

Efter relativt stora framgångar med Char Cloth (koltyg) som tändämne, lurade vår gode vän @nissvik oss djupare in i bushcraft-träsket. Och självklart följde vi ivrigt efter mot nya utmaningar.

I helgen hade vi förmånen att sammanstråla och bege oss ut i naturen för att leta upp Fatwood, eller Törved som det heter på svenska. Till vår stora glädje fann vi en mindre tallrot som innehöll en del av naturens välsignelse.

Törved skapas då en tall blir utsatt för ett svampangrepp och antingen skadas eller dör. Kådan ansamlas då långt ned på trädet och blir ordentligt koncentrerad. Då kåda innehåller terpentin tillsammans med det faktum att terpentin brinner bra, blir därför den enes död den andres bröd. Eller eld.

Det som utmärker den potenta delarna av trädet, är att de luktar fränt av kåda, mycket mer än vanlig kåda. Det syns också en tydlig skillnad mellan vanligt trä och törved, då törveden är mycket mer färgrik åt det röda hållet och ibland ända till en svart nyans.

Fatwood kan med fördel yxas upp i mindre bitar och medtagas i den vanliga utrustningen. För att använda den att tända med, började vi skava spån som fick sitta kvar i träbiten. Detta gjorde med baksidan av kniven och när vi fått fram tillräckligt mycket ”ludd”, skar vi av biten med den vassa sidan. På så sätt kunde vi få till något som liknade en buskig tändsticka.

Med ett tändstål och en kniv, är det sedan enkelt att få till början av elden och sedan bygga upp med mer och mer kvistar för att så småningom få till en fin lägereld. Törved brinner ganska länge (längre än en tändsticka) och avger en mörk, nästan svart rök.

I våra skogsäventyr har vi länge hållit ögonen öppna efter näver och annat som kan underlätta att starta en eld. Nu har vi även lärt oss hur törved ser ut och luktar, och kommer därför att lägga detta till listan över bra saker att leta efter.

Har du erfarenhet av törved? Dela gärna med dig!

En reaktion på ”Fatwood som eldstartare”

  1. Bra att använda när det regnat och allt är surt , eller rentav för att tända en eld under pågående regn! 🙂 Har goda erfarenheter av båda delarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *