Lucka 14: ÅSA – Återsamlingsplats

Om något oväntat händer är det bra om familjen bestämt några olika återsamlingsplatser. Här kan man tänka lite olika beroende  på hur familjen/gruppen ser ut, ålder på barnen, osv… 

Är barnen små och de inte är med er föräldrar gäller det att på förhand ha gjort upp vem som hämtar dem om någonting inträffar och sedan bege sig till den återsamlingsplats som gäller för den händelsen. Det gäller att fundera ut vad som passar bäst för just er och just den situation ni funderar över. 

Exempel: Pappan i familjen jobbar nära förskolan och det är planerat att han hämtar båda barnen på förskolan till fots då mamman, som arbetar 20 km därifrån, använder familjens bil. Pappan och barnen ska därefter bege sig till lekparken som är ÅSA 1. Denna första återsamlingsplats gäller i 90 minuter från det att “händelsen” inträffade. På dessa 90 minuter ska mamman kunna ta sig dit med bil och hämta upp dem alla tre, för att sedan köra till hemmet.

Om mamman inte anlänt efter dessa 90 minuter – tiden är satt till 90 minuter för det är den tid föräldrarna tror att pappan kan leka med barnen på lekplatsen utan att barnen blir fundersamma – så ska pappan och de två barnen bege sig till en nära väns hus som är ÅSA 2. Vännen har lagt ut nycklar så de kan komma in i huset. Här ska de vänta i 12 timmar. På dessa 12 timmar ska mamman kunna ta sig de 20 km från jobbet oavsett vad som inträffat. Familjen ska sedan gemensamt bege sig till sin bostad tillsammans med vännen i vars hus de väntat. 

Är barnen större och klarar ta sig själv till någon plats planerar ni för detta och för vilka tidsperioder respektive ÅSA gäller. Kan alla familjemedlemmar ta sig till bostaden bör det vara ÅSA 1, det vill säga den första platsen man träffas på. Bedöms hemmet säkert så bör det inte lämnas i första taget.  

Dessa exempel är meningen att inspirera er att tänka efter och fundera över er situation: hur och var ska ni ses om någonting inträffar och ni inte kan nå varandra via telefon eller sms? Det bästa sättet att kommunicera utan el är att inte behöva kommunicera alls. 

Du stödjer oss enklast genom att surfa till Patreon och väljer din nivå efter dina förutsättningar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *