Ända sedan jag började preppa, har jag förvånats över hur kort hållbarhet det är på de torrvaror som vi behöver i vårt skafferi. Det sägs ju såklart ”Bäst före, ofta bra efter”, men när det kommer till prepper-förrådet vill jag ju absolut inte chansa. Det är ju påtagligt dåligt om krisen faktiskt slår till och matvarorna som vi bunkrat visar sig dåliga, kanske farliga rent utav.
Ju mer jag forskade, Googlade och pratade med folk, desto mer förstod jag att lagring av mat handlar väldigt mycket om förpackningen som matvarorna förvaras i. Vissa ingredienser kan i princip lagras för evigt om de förvaras korrekt.
Jag har länge funderat på att köpa en maskin för vakuumförpackning, men det är något som har gjort att det inte blivit så; antingen så är det för att det har känts dyrt, eller för att jag inte tycker om att vara beroende av elektricitet.
Därför blev jag mycket intresserad när ”Rallarprepper” introducerade mig för en annan metod där kombinationen av mylarpåsar och syreabsorbenter användes för samma ändamål; att öka hållbarheten på de lagrade torrvarorna.
Tack vare e-handelssiten mylar.se, har jag nu fått möjlighet att utvärdera metoden när jag lagrar mina varor.
Fördelen med det här tillvägagångssättet är att det i princip inte krävs någon elektricitet. När jag försluter påsarna, ska detta ske genom uppvärmning där en plattång (för håret) eller ett strykjärn används. Men ett strykjärn kan man ju hetta upp på flera olika sätt…
Mylarpåsarna är tillverkade i tre lager; ett skyddande plastlager ytterst följt av ett lager med aluminiumfolie för att stänga ut ljus och till slut en livsmedelsgodkänd innerfilm av plast. Med andra ord är skyddet av mycket bra kvalitet för att se till att lagra maten mycket, mycket längre än om de ligger kvar i sin originalförpackning.
Som exempel ökar du vetemjölets hållbarhet från ett till fem år, pasta från två till cirka tio år och vitt ris från två till cirka tio år. En annan fördel då syret förbrukas med hjälp av syreabsorbenterna, är att eventuella skadedjur eller insekter dör; allt liv behöver ju syre för att överleva.
Det här är den första lilla artikeln som beskriver mitt projekt att bunkra torrvaror med hjälp av denna metod. Jag återkommer såklart snart igen när jag har handlat och packat allt.
Kolla gärna inlägget när vi packar varorna också genom att klicka här.
Men om du har kikat på att börja förvara torrvaror på det här sättet, kanske du är intresserad av ett erbjudande som jag arbetat fram tillsammans med Mylar.se. Du får nämligen 20% rabatt på allt du handlar om du använder koden vardagsprepping när du checkar ut din beställning. Rabatten gäller till årets slut (2020-12-31).
Happy prepping!
Detta är inte ett sponsrat inlägg. Jag har däremot fått ”Krispaketet – 4 personer 30 dagar” kostnadsfritt av mylar.se för att utvärdera och skriva om mina upplevelser.
Tack till bra och intressant inlägg, ska bli spännande att följa detta delprojekt av din prepping!
Just att förvara i plastbackar är som sagt bra av många anledningar:
– hållbart mot väta, djur, stötar m.m.
– lätt att stapla
– lätt att bära
– bra om man ska ta med när/om man evakuerar
Hejsan!
Tack för att du följer och läser 🙂
Jag har precis köpt en plastback som går att försluta. I den har jag stoppat det som förvarades i vårt projekt. Håller verkligen med om de fördelar du tar upp; det är lätt att stapla och ser till att inget skadar påsarna med sitt innehåll. Lådan är lätt att flytta och bära, men liksom med vattendunkar bör man tänka på lådans storlek så att alla i familjen verkligen orkar flytta på dem 🙂
Intressant projekt. Hur ska man tänka kring fukt, och långtidslagring, hur påverkas hållbarheten? Är detta ett problem om man tar bort syret?
Gör det något om man tar hem havregrynspaketet i ösregn och sedan packar när det är lätt fuktigt. Kan man till och med slå i ett par matskedar eller någon deciliter vatten i en några liter stor påse utan negativ inverkan? Spontant känns det riktigt olämpligt, men vore kul att förstå om man egentligen skulle kunna göra det, så länge man har tillräckligt med syreabsorbenter.
När jag lagrar prylar och kläder lufttätt, brukar jag lägga i silica-gel för att minimera risken för mögel, men om syret omvandlas/absorberas bör inte heller detta problem finnas. Har syreabsorbenterna förmågan att absorbera syret som kommer via vatten/fukt?
Tack!
Ja det är verkligen intressant. Och du har ju lagt till ytterligare en intressant faktor 🙂
Som du skriver, låter det fantastiskt olämpligt, men det kan ju vara intressant att testa för att se vad som händer. Det lär ju förmodligen inte bli någon mögelutveckling men frågan är vad som händer i påsen med havregryn och syreeliminerat vatten.
Låt oss göra ett litet test – inte för att jag tänker äta av havregrynen utan istället se vad som händer i påsen om man packar felaktigt och olämpligt!
Hej!
Spännande inlägg, har saknat ett ”basic” inlägg om konceptet. Mylar.se verkar ju också vara en toppensida, blir främst förvånad över hur billigt det är. Senast när jag utforskade marknaden var enda alternativet jag kunde hitta att beställa från utlandet, och man kunde definitivt inte hitta syreabsorbenter för enbart en krona per styck.
Är dock fortsatt inte övertygad. Som du skriver har pasta i originalförpackning bäst-före på två år, och i verkligheten förmodligen en hållbarhet upp emot 3-4 år om de förvaras adekvat. Så som jag ser det är det därmed inte aktuellt med syrefri förpackning förrän man har ett matförråd som redan räcker i flera år, och det är mer än de flesta av oss har. Kan däremot se en vinst när det kommer till produkter med kortare hållbarhet och ev kryddor och annat som bara behöver förvaras i små mängder. Hur tänker du kring detta?
Hej Mathias och tack för kommentaren 🙂
När det kommer till pasta och ris osv så är det för mig personligen inte en prioritering att konvertera dessa till mylarförpackat i dagsläget, av samma skäl som du nämner. Men däremot för mjöl och pulver av olika slag tycker jag att det är fantastiskt bra. Allt beror, som du skriver, på hur långt i sin prepping man har kommit. Det viktigaste är ju att börja med resurser för en vecka, sedan en månad och så småningom flera år. Men det finns ju också en charm i att preppa, förpacka och ”gömma undan” inför framtiden utan att behöva vara superpetig med att rotera.
Men huvudsaken är ju att vi gör något och framför allt, att vi använder varorna som vi preppar 🙂
Hej!
Har precis hittat Vardagspodden och blev nyfiken på påsarna från Mylar. Synd att jag är lite sent ute så att jag missat rabatten bara 😉
Vad tror du om att förvara frön i dessa påsar? Jag tänker att frön är något som jag vill lagra för att ha vid eventuella nödår framöver. Att kunna odla sin mat kan göra stor skillnad även om det är i liten skala.
Det hade varit ett kul test att se hur hållbarheten blir gentemot att förvara i frönas originalpåse.
Hejsan!
Jag har inte provat att lagra fröer i mylarpåsar. Men efter vad jag har förstått efter lite forskande på internet (jo, tanken kring fröer har slagit mig många gånger), är mylarpåsar ett mycket bra alternativ.
Du ska dock inte använda syreabsorbenter eftersom fröerna kräver syre för att överleva. Så förmodligen kan du förvara fröerna väldigt länge (en del säger upp till 10 år) genom att stoppa dem i mylarpåse och förvara kallt. Huvudsaken är att du får bort lite mer av fukten i luften så att den ligger kring 10%
Hej,
Tack för en informativ blogg.
Vill fråga dig om hur en ska tänka kring hur många syreabsorbenter som behövs när man lagrar mat i Mylarpåsar. Förstår att det beror på påsens volym, men har du någon riktlinje som du använder dig av. Kanske har du skapat någon lista som är lättöverskådlig för basvaror?
Tack på förhand,
Hejsan!
Tack för att du gillar bloggen 🙂
Allt beror på vilka syreabsorbenter du har. Jag använder de som det står 300 cc på – detta innebär att de kan absorbera 0,3 L rent syre.Eftersom luften består av cirka 21% syre kan en liten påse med andra ord absorbera syret cirka 1,4 L vanlig luft. Eftersom vi fyller påsarna med matvaror, trycks luften undan och det räcker därför med 1 påse för att packa en 2 L mylarpåse. Känner du dig osäker, går det att stoppa ned extra påsar såklart, det går inte att ha ”för många” syreabsorbenter i påsarna om man säger så 🙂
En fundering kring mängden per påse. När du tex packar saftpulver, häller du i hela påsen i en mylar eller potionerar upp i mindre påsar?
För låt säga att det blir en mindre kris,men inte stor nog för att behöva hela påsen. Visst det går och packa om. Bara nyfiken hur du tänker. Jag gör potionspåsar för 1L per påse.
Hejsan!
I början så mosade jag ned allt i en enda stor påse. Men på senare tid har jag faktiskt börjat göra så som du föreslår. Speciellt med ris, mjöl och sådana saker. Visserligen kan man packa om efter att man har öppnat en påse, men det smartaste är ju att dela upp det i flera 🙂