Recension: Silky Nata

Ordet ”Nata”; 鉈, eller なた (förenklat) sätter fingret på precis vad Silkys röjyxa är – en stor kniv med ett brett blad. Den här produkten är väldigt olik tillverkarens andra sortiment då den inte innehåller en enda sågtand utan bara ett tungt, vasst stycke stål.

På pappret är detta egentligen en onödig leksak för en vardagspreppare som mig, men jag skyller helt och hållet på förbannelsen (eller välsignelsen) som träder i kraft när en person som jag har provat en Silky-produkt för första gången. Den där känslan att det inte räcker med ett verktyg. Eller två. Eller tre…

Onödig leksak eller inte. Så fort jag håller detta brutala stycke stål i handen, känns det underbart rätt. Nata väger nästan ett helt kilo (880 gram) och har ett handtag i gummi som känns naturligt att greppa och att hålla i.

Tack vare sin relativt stora vikt och det långa bladet på 240 mm, ligger tyngdpunkten ganska långt fram, vilket gör att det bjuds på extra kraft när vi svingar stålet mot kvistar och sly. Det finns inte mycket som står emot den skärande kraften, åtminstone inte när det gäller målgruppen så att säga.

Självklart hugger vi i sten när vi försöker kapa vildved i decimeterstor tjocklek, men allt under fyra centimeter kapas med enkelhet, speciellt när vi använder den skärande, ”snärtande” metoden som vi har lärt oss i ”den japanska skolan”.

Jag älskar både sågar och knivar och har en växande fäbless för yxor och därför passar Silky Nata mig som hand i handsken. Eller till och med bättre än så; jag har blivit ganska betuttad i det här japanska stycket av stål. När jag har den fastspänd i bältet, känner jag knappt av tyngden även om den väger betydligt mer än Morakniven som jag brukar ha där.

Röjyxan är såklart inte lika vass som en skarp kniv och kanske är den mer otymplig, men jag kan ändå inte komma över den behagliga känslan som kommer över mig när jag bär Nata med mig.

Självklart var vi tvungna att prova huruvida det japanska stålet är kompatibelt med tändstål och tack och lov funkar de alldeles utmärkt tillsammans.

Som yxa funkar den också helt OK. I vårt test, använde vi samma tjocklek på björk och gran som vi brukar använda till våra eldplatser och här upplever vi att den gör sitt jobb väldigt väl. När det kommer till större och tjockare vedklabbar, lär dock Nata stöta på lite mer problem då den inte har samma utformning som en traditionell yxa. Den lär ju fastna hårdare på grund av den långa eggen och på så sätt inte vara lika effektiv.

Men så är ju detta också en röjyxa och ingen vanlig yxa. Med det sagt, kan jag inte tänka mig en bättre kompanjon vid min sida inför kommande äventyr.

Silky Nata kostar cirka 950 kronor och finns att köpa hos The General Prepper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *