I förra inlägget i denna lilla serie, gick jag igenom konceptet med mylarpåsar och hur dessa kan användas tillsammans med syreabsorbenter för att öka livslängden rejält på torrvaror.
Den här gången ska jag försöka att förklara hur vi gjorde och vad vi tänkte på när vi packade våra torrvaror som vi inhandlat i vår senaste ”prepper shopping spree”. Vi följde inte listan som medföljde i paketet riktigt; mest för att vi inte äter bönor och sådant. Men det blev en hel del i alla fall.
På inköpslistan fanns följande:
- 8 kg vetemjöl
- 2 kg strösocker
- 2 kg rågsikt
- 2 förpackningar potatismjöl
- 2 kg salt
- 4 förpackningar bakpulver
- 3 kg pasta (Bavette)
Torrvarorna är fokuserade på brödbak, allmännytta och matlagning. Vetemjöl använder jag mycket redan idag eftersom jag numera bakar det mesta brödet som jag och familjen äter, bakpulver för att det dels kan användas som jäsmedel men också rengöring (både kroppslig renhållning men även i hushållet). Tyvärr räknade jag fel och köpte för lite pasta, men jag kompletterar så småningom så att jag får nytta av de riktigt stora påsarna också.
Något som jag har funderat mycket kring när det kommer till just pasta, är att syreabsorbenterna som levereras i paketet, omvandlar en påse (300 cc) cirka 1,4 liter luft till syrefri gas. Ofta tar man kanske i lite i överkant och det är bara bra. De olika pastasorterna innehåller ju nämligen olika mängder luft i deras håligheter också; jag tänker på makaroner och pasta penne till exempel. Det är säkert petitesser, men personligen är jag hellre på den säkra sidan än att chansa.
Vad bör du tänka på när du ska börja ditt projekt med mylarpåsar och syreabsorbenter då? Jag har sammanfattat en kort lista:
1. God handhygien
Detta är inte något unikt för den pandemi vi är mitt uppe i nu. Om du sörjer för god handhygien, minskar du risken för både smitta och säkerställer matvarornas friskhet. Tvätta dig ordentligt på samma sätt som du alltid gör nuförtiden, minst 30 sekunder. Använd rikligt med tvål och skölj under varmt vatten. När händerna har torkat, kan du även sprita händerna om du vill vara riktigt säker.
2. Skriv på påsen innan du häller något i den
Det blir enklare och snyggare då. Jag skrev dagens datum på påsarna men tänker komplettera med ett teoretiskt bäst före datum också, baserat på . Som exempel använder jag National Center for Home Food Preservations riktlinjer:
- Mjöl: 5 år
- Pasta: 8-10 år
- Salt och socker: för evigt
Mylar.se har en riktigt bra guide, där även vikten av temperaturen i förvaringsutrymmet förklaras. Det finns dessutom en hel del annan bra information på sidan för dig som är intresserad.
3. Fyll påsen så mycket du kan
Känns självklart men ändå; ju mer torrvaror du fyller påsen med, desto mindre luft får plats. Och ju mindre luft, desto mindre syre behöver du eliminera!
Se dock till att du kan försluta ziploc-låset ordentligt utan att det hamnar något ivägen.
4. Använd rätt mängd syreabsorbenter
Detta kan också kännas som en självklarhet. Men det är värt att tänka efter en extra gång, speciellt om du använder större påsar än 2 liter. Varje syreabsorbent klarar av att eliminera syret i minst 1,2 liter luft. Därför är det logiskt att använda en påse i varje mylarförpackning som är 2 liter och mindre, under förutsättning att du fyllt den ordentligt.
I en 8,7 liters påse rekommenderas dock att använda flera syreabsorbenter (upp till tre stycken).
5. Svetsa igen toppen av påsarna
När allt var packat och klart, var det bara att svetsa igen öppningen på påsarna. Vi använde ett strykjärn i videon, men det ska tydligen vara ännu enklare med en plattång (till håret). Det spelar egentligen ingen roll; huvudsaken är att du lyckas smälta ihop plasten i toppen av påsen så att den blir helt tät. Tänk dock på att inte hålla kvar för länge så att plasten börjar lukta. Det räcker med någon sekund. Vi kollade också noggrant så att påsarna var helt igensvetsade i fogen.
6. Förvara mörkt, svalt och säkert
Mylarpåsar må vara mycket bättre än originalförpackningarna. Men de är fortfarande en smula ömtåliga mot till exempel att tappas, stick från vassa föremål och skadedjur med tänder (råttor och andra gnagare).
Därför köpte vi även en plastlåda med lock i vilken vi stoppade i vårat nya tillskott till prepper-förrådet. Lådan gör även att det är enkelt att stapla andra lådor på den, och gör den lite lättare att transportera även om den är lite tung. Självklart går det att köpa fler, mindre lådor om du är orolig för att inte orka lyfta och bära lådan.
Vi hoppas att du har funnit det intressant att följa den här miniserien när det kommer till förvaring. Om du har tips eller idéer kring förbättringar, är du självklart välkommen att kommentera eller höra av dig på annat sätt.
Glöm inte bort att du får 20% rabatt på allt du handlar från Mylar.se om du använder koden vardagsprepping när du checkar ut din beställning. Rabatten gäller till årets slut (2020-12-31).
Detta är inte ett sponsrat inlägg. Jag har däremot fått “Krispaketet – 4 personer 30 dagar” kostnadsfritt av mylar.se för att utvärdera och skriva om mina upplevelser.