Recension: När världen slocknar

Om det är något som vi saknar i vårt rike, är det prepper-litteratur riktat till våra yngre. Det enda riktiga litterära verket som skapats så här långt är väl egentligen Bli en zombieöverlevnadsexpert av trion Geijer, Tovetjärn och Jonsson.

Därför är det så oerhört uppfriskande att få läsa Helena Söderbloms spännande bok När världen Slocknar, där vi får följa en osäker och smått nervös elvaåring vid namn Adam i sin kamp att återfinna vardagen i en situation där allt ställs på kant.

Familjen Nyman är en, i dagens mått mätt, helt vanlig familj. Ena barnet är utfluget och modern och fadern i familjen brottas med den eviga kampen om samverkan mellan arbete och familj. I mina ögon kännetecknar de normalläget idag där det mesta fokuseras kring schemat att hålla allting tillsammans; affärsresor, hämtning av barn, bollande med vardagsrutiner och en stunds lugn under helgen.

Dagen innan Adams födelsedag är allt till en början helt normalt, men innan den tar slut, kommer tillvaron att hamna på kant. Förutom att han på sin sista dag som elvaåring lovar att ta sina första steg mot ett vuxnare liv, lurar även en rejäl samhällsstörning bakom knuten i form av ett ruskigt oväder.

Mor och far beger sig iväg på sina respektive uppdrag i Sverige och Adam genomlider ytterligare en dag i skolan, där hans yngre syster även tillbringar sina dagar. När skoldagen tar slut är dock vardagen utbytt mot något som kan liknas vid en mardröm. Elektriciteten slås ut, vinterstormen sätter de flesta flesta samhällsfunktioner ur spel och Adam står villrådig precis i mitten av allt. Ska han ta sin syster och fly hem, ska han stanna i skolan hos lärarna som han avskyr eller är allt bara en ond, mörk dröm?

När världen slocknar är självklart en fiktiv berättelse klädd i en verklighetstrogen skrud. Men det som gör hela berättelsen till en sådan omvälvande upplevelse är utformningen och beskrivningen av alla karaktärer som är inblandade. På något sätt känner jag att Helena har slagit huvudet på spiken när det kommer till målgruppen.

Foto: Jens Söderblom

Inte nog med att hon skildrar de unga individernas reaktioner och observationer på ett, enligt mig, träffsäkert sätt. Hon lyckas även med konststycket att på bara 209 sidor förmedla en realistisk och spännande berättelse som inte nödvändigtvis behöver vara en fantasi.

Det som dock imponerar mig mest, är den varsamt förmedlade prepper-kunskapen som ibland levereras i förbigående av de lite mer vuxna karaktärerna i boken. Ett bra exempel är storebror Max som uppenbarligen är en preppare utan att egentligen veta om det, eller Hugo som snabbt och enkelt förmedlar kunskapen om hur länge vi överlever utan vatten.

De där små kommentarerna som karaktärerna fäller spontant, är det som förmodligen stannar i våra unga läsares sinnen och som blir naturligt. Det är det som är så viktigt; att bygga upp hjältekaraktärer som förmedlar vishet. Det är det som fastnar i våra ungas medvetanden. Det spelar roll. Det är det som allt handlar om.

Oavsett om du har unga människor i hushållet eller om du själv är nyfiken på vad som skulle kunna hända under en mindre kris i vårt land är den här boken viktig, på många sätt. Dels introducerar den våra yngre till en verklighet som vi själva kanske inte är medvetna om, dels berättar den förmodligen en hel del om dig själv. Om de val du gör, om de misstag vi alla gör och vad de kan få för konsekvenser.

Vårt samhälle är skört, utan att vi vet om det. Vår framtid ligger hos våra barn. Så varför inte låta dem ta del av en möjlig verklighet och framtid?
Personligen tänker jag tvinga min fjortonåring att läsa den här boken, senast under jullovet. Jag rekommenderar att du gör detsamma, den är en perfekt julklapp till sonen eller dottern!

Boken fick jag av Idus Förlag för att recensera. Om du lyssnar på min podcast, kommer du att kunna lyssna på när jag och Helena pratar om prepping med barn/unga på ett vardagligt sätt i vardagsprepping podcast #17.

2 reaktioner på ”Recension: När världen slocknar”

 1. Hej Martin! Har din son läst ”Yxan ” av Gary Paulsen?
  Den handlar om en ung pojkes överlevnad i vildmarken

  1. Hej Roland!
   Nej, den har vi missat helt. Jag har läst beskrivningen nu och insett att detta blir en julklapp till honom 🙂
   Tusen tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *